Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Най-вероятно Конституционният съд (КС) няма да успее в двумесечния срок да се произнесе по искането на ГЕРБ за обявяване на противоконституционни промените в Изборния кодекс. Погледнах това, което е оспорвано, то сякаш е наливано с фадрома. Това заяви пред bTV конституционалистът проф. Пламен Киров.

Редът, организацията и провеждането на изборите се определя със закон. Има проблем с изборния – превръщането на действителните в недействителни бюлетини и на второ място – попълването на протоколите от СИК-овете. Видеонаблюдението какво ще заснема след като машината ще генерира един протокол, една дълга разписка, запита той.

По думите му основание за оспорване на изборите ще има, ако много избиратели докажат, че технологията с машини е по-бавна и 20-30% от избирателите не успеят да гласуват, заради забавянето. Да помислят колко машини могат да инсталират в големите избирателни секции – да са по няколко. Успоредно да гласуват по 2-3 избиратели.

Проф. Киров даде пример с германският Конституционен съд, който не дава гаранция за тайната на вота, включително и за машинното гласуване.

Служебното правителство си е изпълнителна власт. Друг е въпросът дали ще стигне време за задълбочена ревизия и дали ще има желание за ревизия, каза ръководителят на катедра “Конституционноправни науки” на Софийския университет и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Запитан за твърденията на бизнесмена Илчовски, юристът обясни, че изявленията в комисиите са предизборна кампания. Лицата, които даваха информация, говориха по-малко, стана си едно шоу, което обслужва предизборни сигнали. Трябва да се изчистят всички съмнения, натрупването на много информации, слухове, без последствия, без легитимен отговор, препоръча той.

В студиото беше и председателят на Института за модерна политика и доктор по конституционно право Борислав Цеков. Според него в цивилизования свят нещата тръгват от зад напред, подобни разкрития първо се разследват, а след това се обявяват в парламентарни комисии.

Илчовски свидетелства за рекет и изнудване от страна на партийни деятели, заяви и че знае, който е авторът на снимките видеата от спалнята на премиера, които бяха изнесени миналото лято. Заседанието на комисията бе прекъснато от депутатите от ГЕРБ, които заявиха, че то не е законно.

На този етап Светослав Илчовски не е представил писмени или други доказателства за твърденията си.

Според проф. Киров, ако нямаме правителство и следващите избори, президентът ще назначи ново служебно правителство, то може да повтори състава на това, което предстои утре, начело с генерал, разкри очакванията за състава на служебния кабинет той.

По думите на проф. Киров още с Търновската конституция всяко мнозинство е пипало Изборното законодателство, забравяйки че изборите се печелят с гласове, не с трикове.

Борислав Цеков е категоричен, че машинното гласуване е авантюра, никъде в Европа го няма. Ирландия предаде машините на вторични суровини. С решението за машинно гласуване се нареждаме до Венецуела, Бразилия. Сигурен съм, че ако не на тези избори, на някои следващи, ще отменим машинното гласуване. Партиите искат по свой образ да променят кодекса.

Ако бъде обявена противоконституционност на обсъжданите промени в Изборния кодекс, за които ГЕРБ сезираха КС, ще се възкресят старите норми, ако няма законодателни инициативи. Проблемът е от броенето. Сега броенето е в затворена кутия, разбират го определен кръг хора, каза Борислав Цеков.

В последните 3 месеца от мандата на сегашния президент Румен Радев той ще назначи служебно правителство, но няма да има право да разпусне парламента – от януари 2021 г., уточни Цеков.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *