Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Работи се по две направления за лекарство срещу COVID-19. Това коментира пред БНР проф. Леандър Литов от Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, който ръководи екип от учени, работещи по откриването на лекарство срещу Covid-19, пише Минитор.

Той обясни, че екипът му се опитва да да блокира два от протеините, които произвежда коронавирусът вътре в клетката, и които отговарят за това, че се блокира клетъчната реакция срещу инвазията на вируса. „Ако намерим някаква нова молекула или нещо, което е известно, но върши работа – да блокира тези два протеина на вируса, ние ще позволим клетъчният имунитет да се справи с атаката на вируса. Второто направление е да се намери начин да се подтисне т.нар. цитокинова буря. Оказа се, че едно добре познато лекарство, което се прилага широко в практиката като антикоагулант, може да потиска развитието на цитокинова буря,  Ако се окажем прави, подходът ще доведе до съществено редуциране на броя на пациентите, които постъпват в болница и на тези, които имат фатален изход”.обясни проф. Литов.

Той коментира още, че работят в доста ограничени условия, а имат нужда от ново оборудване и по-специални консумативи, за да провеждат експериментални изследвания, тъй като вирусът е нов и непознат. По думите му от 7 месеца не са получавали финансиране, което много забавя работата им. Проф. Литов посочи, че преди правителството е реагирало на предизвикателството и през май е бил обявен конкурс, който се провел в стегнати срокове и е било осигурено финансиране в размер на 1,8 млн. лева за проектите, които са одобрени. „Имаше проекти, които попаднаха под линията на финансиране, а бяха качествени, затова бяха добавени допълнително 1,4 млн. лева. Тези общо 3,2 млн. лева бяха добавени в бюджета на Фонд “Научни изследвания”. Но в края на годината бюджетът се занулява и парите бяха върнати в централния бюджет. Има решение на Върховния административен съд от 26 февруари (по обжалване на един от участниците в конкурса – б.р.) и ще трябва време отново да се заделят тези средства.”, коментира още проф. Литов и подчерта, че министър Красимир Вълчев ги е уверил, че финансирането за проектите ще бъде осигурено. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *