Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Започнаха пледоариите по делото за продажбата на остатъчния държавен дял от 33% в ЕВН, по което подсъдими са Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Предстои Апелативният специализиран съд да произнесе присъдата си. Прокуратурата поиска съдът да наложи наказания лишаване от свобода, според участието на всеки в престъплението, за което е обвинен, пише Дарик.

На 28 юни 2020 г. на първа инстанция съдът оправда всички обвиняеми.

На днешното заседание бяха разпитани двама свидетели и изслушана една експертиза. Единия от свидетелите беше бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който при продажбата на дела от ЕВН е бил директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Съдът попита Караниколов дали е бил оказван политически и лобистки натиск във връзка с процедурата за продажбата на миноритарния дял от ЕВН. Той не отговори еднозначно, но обясни, че чрез създадената тогава работна група от представители на различни министерства се е размила отговорността. И обясни, че единствено Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол трябвало да се занимава с такъв тип сделки. По думите му вероятно групата е била създадена от финансовия министър.

Оставката на Караниколов беше поискана от премиера Борисов в средата на 2020 г., заедно с тези на Владислав Горанов и Младен Маринов. Това стана след среща на премиера с областните координатори на ГЕРБ, според които партията незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС.

Караниколов каза пред журналисти, че не познава Делян Пеевски, че е политически необвързан с никоя партия и никога не е поставял някоя партия пред друга. Той добави, че докато е бил министър е работил така, че “да се случват нещата”.

“Категорично няма да участвам в предстоящите избори. Към момента нямам амбиции да се връщам в изпълнителната власт”, каза още Караниколов.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *