Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Германските избиратели гласуват днес на избори в две западни провинции, които са тест за това дали консервативният Християндемократически съюз ще запази властта си след федералните избори по-късно тази година, съобщи Ройтерс, предава Монитор.

ХДС отива на избори в провинция Баден-Вюртемберг, известна с производството на автомобили, и провинция Райнланд-Пфалц, известна с производството на вино.

В Баден-Вюртемберг, едно време сигурната територия на ХДС, партията рискува да бъде заменена като малък партньор на зелените в местното правителство от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Свободната демократическа партия (СвДП).

В Райнланд-Пфалц, където вече управлява такава “светофарна коалиция” (от цветовете на трите партии “Съюз90/Зелени” (зелен), СвДП (жълт) и ГСДП (червен)), ХДС водеше в социологическите проучвания до края на февруари, но бе изпреварен от левите социалдемократи.

Лидерите на ХДС се боят, че ако светофарна коалиция ги отстрани от власт в Баден-Вюртемберг, същият сценарий може да се повтори и на федералните избори през септември и партията да остане в опозиция на национално ниво.

Имиджът на християндемократите бе опетнен от скандал с обществени поръчки за маски. Няколко консервативни депутати подадоха оставка, след като бяха обвинени, че са получавали комисионни за уреждане на такива поръчки.

Регионалните избори са изпитание и за лидера на ХДС Армин Лашет, който има амбиции да наследи Ангела Меркел на канцлерския пост в Германия. Евентуално поражение в Баден-Вюртемберг може да помогне на баварския му съперник Маркус Зьодер от Християнсоциалния съюз (ХСС) да стане водещ кандидат на съюза ХДС/ХСС за канцлер на Германия през септември.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *