Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Коронавирус пандемията продължава да оставя своите отпечатъци върху спорта не само у нас. Отменят се цели първенства, многогодишна подготовка на елитни спортисти отива в кошчето за боклук, а тренировките в домашна обстановка станаха норма. Олимпиадата в Токио почти сигурно ще се проведе, но без зрители и с ограничени делегации. Засега България има 21 квоти. Надяваме се на около 50, предават от Monitor.bg.

За да запазим оптимизма обаче и да има кого да гледаме и след години на най-висшия спортен форум, ни трябват пионери и треньори, които да палят отсега децата за голяма идея.

Определено такава е Катрин Велкова, която нито една криза или пандемия не може да отчая.

Перлите в короната на Катрин са златният й медал от световното първенство през 2011 г. от съчетанието с два обръча и три ленти (тогава отборът ни спечели още два бронза) и класирането за финал на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. След като спира състезателната си кариера, тя основава СКХГ Локомотив (Сф), на който е президент и главен треньор.

130 деца тренират в клуба й

от които 50 – по състезателна програма. „Заради мерки не тренираме ансамбли. В момента само състезателките ни са в залата. Другите чакат отново да отворят залите. Доста демотивиращо е за тях. Трудно е да се тренира у дома. За мнозина в тази ситуация спортът е единственият шанс за социален контакт, да се срещнат с връстници и приятели и да си поговорят очи в очи. Сигурна съм, че тази криза се отрази най-тежко на децата. А тя продължава и не се знае кога ще приключи. Всеки се връща в залата зажаднял за работа. Не е имало досега толкова дълги периоди, в които да не тренираме като хората или да прекъсваме толкова често. Подготовката ни реално е назад, но така е за всички“, споделя пред „Мач Телеграф“ Велкова. Въпреки ограниченията и рестрикциите тя признава, че интересът към художествената гимнастика изобщо не е спаднал, дори напротив. „Непрекъснато ми се обаждат родители на деца, които искат да тренират при нас.

Най-малките са най-сладки

Знаят всичко за коронавируса. Слушат от майките и бащите си, от телевизията и го повторят в залата. Ходят с маски и не пропускат да се дезинфекцират“, разказва Катрин. Бившата възпитаничка на Илиана Раева отчита и отдадената работа на младите треньорки в клуба, които също не спират да мислят как и с какво да разнообразят ежедневието на подопечните си.

Сега пред Катрин и нейните грации предстои участие на държавното отборно първенство в зала София, което започна на 7 април. Клубът ще има

представителки във всички възрасти

Все още Велкова не е решила дали тази година Локото ще организира турнир, както бе в предходните години. „Доста по-трудно е сега. Изискват се PCR тестове, а и спонсорите имат други приоритети“, откровена е бившата гимнастичка.

Тя следи изкъсо какво се случва и с настоящия ансамбъл, който се представи много силно на Световната купа в София, печелейки три златни медала от три възможни. „Още от първата си година при жените те дадоха заявка, че ще бъдат ансамбъл, който ще се запомни. Не ме изненадаха високите оценки в „Арена Армеец“. Този едногодишен локдаун, който те изкараха без състезания не е без значение, но те са достатъчно мотивирани и знаят какви цели гонят“, щастлива е Велкова.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *