Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Снимка: WallpaperCave

Международната агенция за атомна енергия има подозрения, че Северна Корея извършва ядрени дейности в тайна база, съобщава RT, цитирани от news.bg

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси изрази опасения, че това се случва в съоръженията в Кангсон.

Той заяви, че извършен анализ е установил, че Кангсон е обект от голяма значимост и експертите на организацията ще трябва да посетят голям брой съоръжения, когато пристигнат в Северна Корея.

Добре е да започнем да придобиваме представа за това, което се случва в различните части на страната, посочи Гроси.

Севернокорейските власти не направиха коментар относно въпросната база, където съгласно няколко доклада се работи по обогатяване на уран.

През септември МААЕ спомена съоръженията в Кангсон в един от докладите си, отбелязвайки, че те са били построени преди центрофугите за обогатяване на уран в Йонгбьон, с които имат някои общи характеристики.

Според някои медии несъгласието относно Кангсон е била основната причина за предсрочното прекратяване на срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен-ун през 2019 г. във виетнамската столица Ханой. Предполага се, че Вашингтон е настоял за затварянето на тази тайна ядрена база, но Пхенян е отказал да го направи.

Източник: news.bg

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *