Да облечете сладки пуловери, да се завиете с куп уютни одеяла и да се отдадете на любимите си есенни вкусотии са едни от най-приятните занимания през есенния сезон.
Един от най-добрите кулинарни специалисти Джада Ди Лорентис споделя седем вкусни рецепти, приготвени с любимите ни есенни продукти.
Ето няколко апетитни нейни идеи, от които можем да черпим вдъхновение:
- Паста с тиквички и козе сирене – Това е чудесен вегетариански вариант, който можете да опитате, защото е изпълнен със смели и интензивни вкусове. Кремообразното козе сирене добавя много остър вкус, а кармелизираният лук наистина разкрива сладостта на тиквата. А рецептата е толкова лесна! Трябва само да изпечете тиквичките и лука на фурна, след това да изсипете сварената паста в голяма купа заедно с козето сирене и 1 ч.ч. от водата, в която сте сварили пастата, за да се образува кремообразен сос. Добавете към тях изпечените тиквички и лук, нарязани на ситно орехи и свежи листа босилек. Подправете със сол и черен пипер на вкус, гарнирайте с пармезан отгоре и сервирайте!
2. Карамелизиран тарт с ябълки и нар – Семената от нар добавят приятна хрупкавост към сладостта на ябълките в този сладкиш, който е идеалното есенно изкушение. Как се приготвя? Необходимо ви е готово бутер тесто, което да разстелите и надупчите с вилица върху хартия за печене. В купа смесете ябълково и кокосово масло и намажете със сместа бутер тестото, а след това наредете отгоре резенчета ябълка така че да се застъпват. Залейте с още масло, поръсете със захар и канела и печете 30 минути или докато сладкишът придобие златен загар и стане хрупкав по краищата. Извадете от фурната и поръсете с кедрови ядки, а след това намажете леко с мармалад и поръсете със семена нар.
3. Ригатони с тиквичка и пикантна наденица – Първо сварете ригатоните (или друг вид паста, която харесвате) за 8-10 минути, а след това заделете ½ ч.ч. от водата. В тигана загрейте 2 ч.л. зехтин и добавете наденицата, като я надробите с дървена лъжица. Когато е почти готова, добавете нарязаната на ситно тиквичка и сол и пипер на вкус. Добавете водата от пастата и гответе, докато част от течността не се изпари, а тиквичката стане мека. Изсипете пастата в тигана, разбъркайте добре и завършете щедро с настърган пармезан и шепа бейби рукола.
4. Ролца лазаня с тиква и бекон – Сложете средна тенджера на умерен огън и добавете маслото да се разтопи. Разбъркайте вътре брашното и гответе 1 минута, като бъркате непрекъснато. Бавно добавете млякото и бъркайте, докато стане гладка смес. Добавете чесъна и намалете котлона. Оставете да къкри 20 минути, като разбърквате от време на време. След това добавете ½ чаша пармезан, индийско орехче и 2 ч.л. сол. Отделете си около 1 ½ чаша от соса в купа и оставете настрана. Разбъркайте пюрето от тиква в първата порция сос и оставете да се охлади леко. През това време сложете бекона в тиган и гответе, докато стане златистокафяв и хрупкав. В отделна купа разбъркайте моцарелата, рикотата, другата ½ чаша пармезан, резенчета червена чушка, малко портокалова кора и ¾ ч.л. сол. Пригответе листовете за лазанята според указанията върху опаковаката. В продълговата тава сипете малко от соса с тиква, а отгоре започнете да редите ролца, пълни с рикотената смес. Накрая полейте с остатъка от двата соса и печете около 15 минути.
5. Пилешка яхния– Наистина няма нищо по-утешително от топла яхния в хладен есенен ден. Това, което ни харесва в тази рецепта, е, че се приготвя само в един съд, така че ще имаме по-малко за миене след вечеря! Загрейте маслото в тенджера на умерен огън, добавете целината, моркова и лука и ги сотирайте за около 5 минути, докато лукът стане прозрачен. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Добавете домати, пилешки бульон, босилек, доматено пюре, дафинов лист и мащерка, както и пилешките гърди. Оставете да къкри, докато пилето се сготви за около 25 минути, а след това го извадете от тенджерата (както и дафиновия лист) и добавете вътре боба. Оставете на слаб огън за още 10 минути, докато течността се редуцира до консистенцията на яхния. През това изхвърлете кожата и костите от пилешките гърди, накъсайте или нарежете пилето на парчета и го върнете в яхнията заедно с граха и оставете да къкри още малко. Подправете със сол и черен пипер и сервирайте с хляб.
6. Паста с наденица, ябълки и горгонзола – Ябълките и пастата с козе сирене е комбинацията от сладки и солени вкусове, която никога не сте предполагали, че ви е необходима. Това ястие отнема само пет минути подготовка и 20 минути за готвене. Първо сварете пастата и заделете 1 ч.ч. от водата за после. Междувременно загрейте голям тиган на средно силен огън. Добавете маслото и пикантната италианска наденица (или друга според предпочитанията ви) – надробете я с дървена лъжица и гответе, докато стане златистокафява. Добавете лука и солта и гответе още 3 минути, докато лукът омекне. Добавете ябълките и варете още около 4 минути, за да омекнат. Добавете пастата и половината от натрошената горгонзола, заедно с водата от пастата и разбъркайте добре. Продължете да бъркате и да добавяте постепенно останалата горгонзола, докато се образува лек кремообразен сос с водата от пастата. Сервирайте със свежа рукола.
7. Тиквена карбонара – Кой да предположи, че карбонарата може да стане дори още по-вкусна, ако ѝ се добави тиква?! Тази перфектна есенна вечеря се приготвя за по-малко от 30 минути! Първо сварете пастата с 2 минути по-малко, отколкото е показано на опаковката, и си отделете ½ ч.ч. вода. Междувременно в блендера добавете тиквата, пилешкия бульон, 1 яйце, 1 жълтък, пекорино, индийско орехче и черен пипер. Пюрирайте, докато стане гладка смес. След това в загрят тиган сложете панчетата (или обикновен бекон) за около 5 минути или докато стане златист и хрупкав. Добавете чесън, лук и сол в тигана и гответе, като бъркате често, докато лукът омекне. Добавете сварената паста в тигана, поръсете с пармезана и добавете ¼ чаша от водата, в която сте сварили пастата. Добавете тиквената смес към пастата и варете още 2 до 3 минути, добавяйки още от водата, колкото е необходимо, докато сместа леко се сгъсти и покрие добре пастата. Не забравяйте да разбърквате постоянно! Поднася се с допълнително пармезан, черен пипер и магданоз по желание.
Източник: Edna.bg