Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Снимка: БГНЕС

И социолозите от “Алфа Рисърч” очакват парламент с присъствието на 5-6 до 7 партии. “Очакваме шарен и фрагментиран парламент, който поставя всички въпросителни”, заяви социологът Боряна Димитрова в студиото на БНТ. Тя не подкрепя обаче тезата, че България е пред кардинална, политическа промяна на тези избори.

На хоризонта няма политическа партия, която да обърне статуквото, както това направиха през 2000 г. НДСВ и ГЕРБ през 2009 г. Тогава тези партии обраха вота и съставиха с мнозинството си правителства без участието на някоя от големите партии до този момент.

В момента ситуацията се очертава по-скоро като преди правителството на Тройната коалиция начело със Сергей Станишев, когато няма достатъчно мнозинство на една партия, за да се добави стабилност на управлението.

Боряна е скептик по отношение на възможността за правителство ГЕРБ – БСП. Сценарият БСП да спечели изборите тя определи по-скоро като екзотичен. А коалиция между БСП и ДПС би била нестабилна заради наличието на мощна опозиция в лицето на ГЕРБ и “Демократична България”.

Разпиляването на протестния вот от лятото между три формации – ДБ, “Изправи се! Мутри вън” и “Има такъв народ” води до развиването на едновременна битка и на ядрата на политическите партии, и за перифериите. Демократите си имат едно твърдо ядро избиратели, до което социолозите трудно стигат при проучванията на общественото мнение, но Мая Манолова и Слави Трифонов пък са широко отворени към периферията и тези, които се колебаят за кого да гласуват. При тях са възможни и много сериозни амплитуди.

Затова и в последните седмици ясно според Боряна Димитрова тактиката на ГЕРБ вече е променена – целта е не само да са победители на изборите, но и да достигнат до по-голямо мнозинство, за да си осигурят предимството на стабилността. За да се състави относително стабилно коалиционно правителство водещата партия трябва да е с повече депутати – над 85 – 90, изключително рисково за водещата формация е да състави правителство с коалиционен партньор, който е с половината от твоите депутати, обясни Димитрова.

Целта на ГЕРБ вече е не да са първи, а да имат повече депутати, да откъснат преднина и пред бъдещите си коалиционни партньори. Колкото повече подкрепа има за малките партии в коалицията, толкова по-голяма е нестабилността.

Едновременно с това коалиционните партньори са изложени на риск от обезличаване, посочи Димитрова, затова и поведението на по-малките партии не е въпрос само на математика, а и на политическа стратегия.

Опасният чар на малките не е за подценяване, предупреди Боряна Димитрова.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *