Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

След страха от COVID-19 и ваксините, актуална е паниката и от образуването на тромбози, вследствие от първите две. Немски учени заявиха, че са открили как да се неутрализират кръвните съсиреци при векторните ваксини. Колко сериозен е всъщност проблемът и има ли решение? В предаването “Социална мрежа” по NOVA NEWS темата коментира проф. Лъчезар Гроздински, ръководител на Клиника по ангиология към “Аджибадем Ситиклиник” и председател на Националното дружество по ангиология и флебология.

“Пациентите с риск от тромбози задължително трябва да се ваксинират”, заяви медикът. И поясни, че тромбозата представлява запушване на артерия или вена. Инфарктът и инсултът са вид тромбози.

Откъсването на тромб причинява най-тежки последствия, сред тях – и белодробна емболия, каза още проф. Гроздински. По думите му, ако стеснението на артериите се открие навреме, могат да се предотвратят тромбози чрез поставвяне на стент или операция. 

“При 30-40 % от тежките случаи на COVID-19 се развиват тромбози във вените на долните крайници и немалка част от смъртните случаи се дължат на белодробни емболии. Основното лечение е с противосъсирващи средства”, обясни проф. Гроздински.

Според него ваксините са пътят към излизане от пандемията. А паралелно с имунизацията трябва да се приема и аспирин.

Той смята, че над 1 млн. души в България са изкарали инфекцията, а това значи, че през зимата пандемията може вече да е отминала.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *