Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Паметникът на Махатма Ганди в градинката на Севастопол във Варна осъмна без очила.

В понеделник те бяха откраднати от монумента в морската ни столица. По лицето на статуята няма видими следи от вандализъм, което може би означава, че извършителят е действал внимателно и наистина е искал да си вземе само очилата. За случая е подаден сигнал в полицията.

„Според мен вандализмът се провокира от изолацията, която пандемията наложи. Това е нещо, което трябва да се преодолее в най-скоро време. Статуята може да бъде реставрирана, но въпросът е защо това се е случило”, каза директорът на Градската художествена галерия във Варна Пламена Рачева, цитирана от NOVA.

Снимка: Монитор

От Община Варна се ангажираха да реставрират паметника в първоначалния му вид.

Паметникът на индийския духовен водач е дарение на Варна от правителството на Индия и е последната от 85 статуи на духовния водач, поставени по повод 150-ата годишнина от рождението му.

Изработена е от бронз 1,93 м. Неин автор е известният индийски скулптор Рам Сутар. Той е създател на най-високата статуя в света – 182-метровата фигура на Сардар Валабхай Пател, който пък е един от създателите на съвременната индийска република. На паметника е изписано едно от посланията му – “Няма път към мира, мирът е пътят”.

Скулптурата на Махатма Ганди бе открита на 20 октомври 2020 г. в градинката пред Градската художествена галерия. Мястото е избрано, тъй като той е бил духовен учител и вдъхновител за художника Борис Георгиев, чието име носи галерията. Двамата се срещат през далечната 1931 г. на кораба “Пилстна” на път за Индия, припомня БНТ.

Това е втора вандалска проява в тази градинка в центъра на морския град. В края на миналата година беше открадната част от пластиката на богинята на лова Диана, която красеше пространството повече от 15 години.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *