Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Средно по шестима безработни се борят за едно свободно работно място. Такива са данните на Агенцията по заетостта към края на февруари тази година, предават от Novini.bg.

Областите Видин, Монтана и Враца отчитат най-висок ръст на безработица. Най-силна е конкуренцията в Разград и Видин, където за една позиция се състезават по 15 и по 12 безработни. Най-малък процент безработни отчитат в София-град, Стара Загора и Варна.

“Миналата година нещата са изглеждали много по-добре. Все пак знаете 2019 г. и двата месеца от 2020 г. беше период в разцвета на пазара на труда или на време, в което ние постигнахме едни рекорди на заетост, тоест търсенето на работна сила надвишаваше предлагането”, заяви Иво Иванов, началник отдел “Анализи и прогнози” към Агенция по заетостта.

Спрямо януари и февруари миналата година сега 20% по-малко започват работа. 17 са областите в страната, където равнището на безработица е над средното за страната. А най-търсените професии през миналия месец са персонал, полагащ грижи за хората, строителство и транспорт, длъжности в ресторантьорството и продавачи.

“Готвачи, помощник-готвачи, доставчици на храни, въпреки че този сектор е затворен, там има търсене, тъй като много от тези обекти работят с доставка на храна по домовете”, допълни Иво Иванов.

Сред най-търсените сектори от хората са администрация, бизнес услуги, преработващата промишленост.

“Сега основно предпочитанията и целите на търсещите работа са да оцелеят, тоест да могат да си покрият кредитите, да могат да осигурят ниво на жизнен стандарт”, каза още Иво Иванов.

До момента над 255 000 безработни са започнали работа през епидемичната обстановка.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *