Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Снимка: БГНЕС

2232 са осъдените лица за 10-те години, в които съществува Специализираният наказателен съд, 405 са оправданите. За тази година броят на осъдените лица в Специализирания наказателен съд е 220, 70 са оправданите, предава news.bg.

В двата съда в момента има 250 дела, по които има над 1200 подсъдими и над 2600 обвинени.

В голямата си част ВКС е потвърдил актовете на специализираното правосъдие – частта е 2/3, а когато се изменят от върховната инстанция, то тези изменение не рефлектират върху наказателната отговорност на лицата.

В интервю за БНТ Мариета Райкова, председател на Специализирания наказателен съд и Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран съд, се обявиха против намерението на 45-ото Народно събрание да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура.

Райкова заяви: “Правосъдието не е Олимпиада, за да има стремеж за надскачане на брой дела.” Според нея дори и като статистика обаче спецсъдът е защитил и аргументирал съществуването си. Именно заради това и са сезирани европейските институции.

Според Георги Ушев трудно ще се измисли механизъм за прехвърляне на делата в другите съдилища, без да се натрупа забавяне. Една част от делата с висок обществен интерес просто ще блокират, други ще трябва да започнат отначало и няма яснота какво се случва с изслушаните до момента свидетели, както и със сложните експертизи, допълни Ушев.

Според Ушев предложеното законодателство създава повече проблеми, отколкото решава такива. По думите му не е потърсено тяхното становище, както и това на Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет, когато предложението за закриване е дискутирано в правната комисия на Народното събрание.

Според Ушев и Райкова с предложението за закриване на специализираните съдилища се засяга независимостта на съдиите и е удар по достойнството им, тъй като се предвижда преназначаването им да по-ниска длъжност. Дори по думите на Ушев това е “тормоз” над съдиите, тъй като съдиите ще трябва да заемат длъжности, които са заемали преди десет години.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *