Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Европейският съвет прие в петък регламентите, свързани с цифровия сертификат сертификат за COVID-19, който ще се прилага от 1 юли, предава Монитор.

Сертификатът ще бъде издаден безплатно и ще позволи пътуване в рамките на ЕС за жителите, които са напълно ваксинирани, са имали скорошен отрицателен резултат от теста или са се възстановили от COVID-19 през последните шест месеца.

Мярката ще се прилага до 30 юни 2022 г.

Според резолюцията на Съвета държавите-членки не трябва да налагат допълнителни ограничения на свободното движение, като допълнителни тестове, карантина или самоизолация, “освен ако не са необходими и пропорционални с цел опазване на общественото здраве в отговор на пандемията COVID-19 .

“Европейската комисия ще представи доклад на Европейския парламент и на Съвета до 31 март 2022 г. за въздействието на мярката върху улесняването на свободното движение, както и за нейното евентуално удължаване.”

Създаден да улесни връщането към свободното движение в рамките на ЕС и да подкрепи по-специално туристическия сектор, в опит да “спаси” лятото на 2021 г., този “пропуск” ще работи подобно на бордната карта за пътувания, в цифров вид и/или на хартиен носител, с QR код, който да се чете лесно от електронните устройства и трябва да бъде предоставен безплатно и на националния език на гражданина и на английски език.

Във вторник ЕК призова държавите-членки на ЕС да започнат да издават сертификати, доказващи ваксинация, възстановяване или тестване за Covid-19, за да се избегнат “големи блокажи” при официалното пускане на цифровия документ на ниво общност.

Страните от Европейския съюз се съгласиха за облекчаване на ограниченията за пътуване през лятото, което ще позволи на напълно ваксинираните туристи да избягват тестове или карантини и ще разширят списъка на регионите на ЕС, които са безопасни за пътуване.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *