Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Кадър: ТВ Европа

Павлин Петров е съпредседател на Българската асоциация на заведенията, магистър по икономика и туризъм с 16-годишен опит в управлението на заведения за обществено хранене и развлечение, собственик на три фирми в сферата на обученията, консултациите и ресторантьорството. По повод настоящото вдигане на мерки, той даде интервю пред Trendy News.

-Г-н Петров, България премина през няколко локдауна през настоящата пандемия. Как се отрази това на заведенията? Лесно ли беше да се кандидатства и получат помощите от правителството и каква част от сектора фалира?

-В България въпреки всичко, локдауните не бяха толкова тежки, както в другите страни. Специално за ресторантьорския сектор, ние имахме възможност да работим повече, отколкото други страни в света, тъй като единствено в България лятото бяха отворени нощните барове и дискотеки, но това беше и един доста труден момент за ресторантьорите и заведенията за обществено хранене и заведения, защото това затваряне всеки път водеше до отлив на служители в сектора. Колкото до помощите, първоначално имаше проблем, докато се изготвят икономическите и социални пакети за мерките, но на втория етап, момента в който вече и самите предприемачи бяха възприели метода за работа и с документите, ситуацията бе доста лека и можем да кажем, че бяха добре положени. Направихме една събирателна агенция, каквато е НАП в разплащателна агенция за евросредства по програмата Оборотен капитал. В момента не можем да кажем каква част от сектора е фалирала, тъй като очакваме да започне летния сезон, очакваме да започнат нощните заведения и едва тогава ще има представа каква част от сектора е фалирала, може би средата на зимния сезон ще имаме по-подробна статистика, тъй като в момента всеки бизнес от нашия сектор има възможност да кандидатства и за социални мерки, каквито са 60/40 и 80/20, когато са отворени, а когато са затворени се използва 75/0.

-Тъй като на този етап сме на метод проба-грешка с цялото това отваряне и затваряне, ще могат ли заведенията да издържат пореден локдаун?

-Ако още веднъж се затвори икономиката и обществото, ние ще наблюдаваме рязко предприемачи, които се отказват от дейността в заведенията за обществено хранене и развлечение и служители, които няма да се върнат отново на работа в тази сфера, така че ние тук можем да говорим за едно цялостно преструктуриране както на предприемачите, така и на служителите и можем да говорим, че ще има едно цяло разрушаване на целия сектор и то не само в България, но и в световен мащаб. Правилото, което трябва да се води като политика за този сектор е развитие на заведенията за обществено хранене и развлечение в новите условия, не затваряне, а мерки, протоколи, инвестиции, иновации, допълнително техника, оборудване и т.н., заради пандемията, но до затваряне не бива да се стига, защото това задълбава кризата и изграждаме едно общество, което да разчита само на помощи в този сектор, а няма правителство, което да издържи, като налива постоянно пари в нещо, което не работи и хора, които не изработват своите доходи.

-От днес се допуска работа на заведенията с 50% капацитет, това ще помогне ли на бизнеса да се възстанови, или е твърде малко?

-От днес се отварят вътрешните търговски зали на заведенията за обществено хранене, а летните градини не са били затворени, те си работиха на пълни обороти. Това е правилна стъпка към възстановяване на самия сектор и на работния персонал каза. Всяко едно нещо е по-добре да работи, отколкото да стои затворено.

-Голям ли е броят заведения, които няма да отворят, заради несигурната ситуация?

-Има заведения, които не успяха да отворят през тази година и това са заведенията в зимните курорти, тъй като в тях работиха само хотелите и заведенията към тях, но не и извън тях. Дали ще отворят тази година е рано да кажем. Други заведения са тези по летните курорти – те трябва да имат яснота как ще пътуват чуждестранните туристи и с какъв капацитет ще могат и те да работят. Заведенията в градска среда са отворени.

-Очаквате ли скок на заболелите след разхлабване на мерките за заведенията?

Специално за отваряната на заведенията не очакваме да има скок на заболелите, защото ние наблюдаваме, че цяла година в ресторантите и лоби баровете на хотелите нямаше огнища на COVID, също така през целия летен сезон 2020 г. в България нямаше доказани случаи на COVID в заведенията за обществено хранене и развлечения. Есента, когато бяха отворени до края на октомври месец всички заведения в страната, нямаше пак случаи на COVID, защото в тях са вкарани достатъчно средства, за да се осигури защитата и на служителите, и на потребителите от COVID-19, защото ако ние нямаме изградена система за работа в тази среда, ние няма да имаме посетители.

-Какви са настроенията на хората и страх ли ги е да се върнат по заведенията?

-Oт страна на потребителите не се наблюдава да има отлив.

-Готов ли е браншът да излезе на протест, ако отново го затворят?

-За в момента нямаме сигнали, че ще ни затварят, но ние като браншова организация сме длъжни да предприемем действия, които ще гарантират, че предприемачите няма да фалират и това, че служителите ще запазят своите работни места.

-Предвид настоящата ситуация, очаквате ли вдигане на данъците, което да навреди на бизнеса?

-В тази ситуация, най-доброто нещо, което може да се направи, е да не се пипа нищо, за да може бизнесът да се изправи и да започне да се развива. Всяка една рязка промяна се очаква да нанесе щети върху бизнеса.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *