Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

“Турските военни трябва да напуснат Афганистан заедно с другите контингенти на НАТО”, това каза официалният представител на талибаните в страната Сухейл Шахин, предаде ТАСС.

“Турция, като страна-членка на Северноатлантическия пакт, е длъжна да изтегли своите военни от Афганистан въз основа на споразумението, което подписахме със САЩ на 29 февруари 2020 г”., добави говорителят на групировката.

“Турция е велика мюсюлманска държава и нашата страна има прекрасни връзки с нея. Ние искрено се надяваме да задълбочим двустранните отношения след формирането на ново ислямско правителство в Кабул”, допълни Шахин.

Анкара предложи на срещата на НАТО през май нейните около 500 военни да останат в Афганистан след изтеглянето на контингентите на Северноатлантическия алианс и да поемат охраната на летището в Кабул. Турското предложение все още е в процес на обсъждане, посочи ТАСС, предаде Novini.bg.

На 29 февруари 2020 г. администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и талибаните подписаха в катарската столица Доха споразумение за изтегляне на войниците и офицерите на Алианса от азиатската страна до 1 май 2021 г.

Настоящият държавен глава Джо Байдън на 14 април тази година заяви, че подразделенията на НАТО ще напуснат Афганистан до 11 септември 2021 г. Това решение предизвика остра реакция от страна на талибаните. Те заявиха, че сегашният президент на САЩ се е отметнал от постигнатата  в Доха договореност и обявиха, че не се смятат за страна по споразумението.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *