Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Историята за изчезналите произведения на изкуството в италианската обществена телевизия Rai би могла да стане интригуваща телевизионна мистерия.

Но изчезването на не по-малко от 120 картини, скулптури, литографии и гоблени от стените на телевизионния оператор е факт, а не измислица, твърдят властите.

Отрядът за художествено наследство на италианските карабинери разследва липсващите произведения на изкуството от март, когато прокурорите в Рим започнаха проверка, след като бяха предупредени от ръководството на Rai, съобщават италианските медии.

Изглежда, че някои от произведенията са изчезнали, а други са били свалени от стените и заменени с фалшификати, твърдят ежедневниците „Il Messaggero” и „La Repubblica”, предава Faktor.bg.

Сред изчезналите предмети са ценни творби на Амедео Модилиани, Клод Моне, Жан-Батист Камий Коро и Джорджо Де Кирико – част от колекцията на Rai от около 1500 творби на стойност около 100 милиона евро, твърдят изданията.

Случаят излезе наяве за пръв път, когато бе разкрито, че картина на флорентинския художник Отоне Розаи, окачена в централата на Rai в Рим, е фалшива.

Оригиналът е бил откраднат през 70-те години и след това е продаден от служител на Rai, когото полицията е издирила, съобщават медиите. Мъжът вече не може да бъде обвинен поради изтекла давност.

“Сблъскваме се с поредица от изчезвания, които изглежда са били целенасочени”, заяви пред „La Repubblica” изпълнителният директор на Rai Никола Синиси, на когото е поверено художественото наследство на телевизията.

По информация на медиите, произведенията са придобити с приходите от таксата за телевизионни лицензи, платена от италианските домакинства.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *