Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Учените в Орегон са забелязали нова версия на бързо разпространяващ се вариант на коронавируса, който за пръв път се появи във Великобритания. Този вариант е комбиниран с мутация, която може да направи щама по-малко податлив на ваксини, съобщават от New York Times.

Досега изследователите са открили само един случай на тази страховита комбинация, но генетичният анализ предполага, че вариантът е придобит в общност и не е възникнал при пациент.

Вариантът, идентифициран първоначално във Великобритания, който е наречен (B.1.1.7), се разпространява бързо в Съединените щати и вече има поне 2500 случая в 46 държави. Тази форма на вируса е едновременно по-заразна и по-смъртоносна от оригиналната версия.

Лабораторни и клинични проучвания в Южна Африка показват, че мутацията Eek (мутация, която не е нова, но се среща във всички варианти на коронавируса), прави сегашните ваксини по-малко ефективни чрез притъпяване на имунния отговор на организма.

О’Роак (учен в университета в Орегон) и колегите му откриват варианта сред проби от коронавирус, събрани от държавната лаборатория за обществено здраве в Орегон.

Други експерти твърдят, че откритието не е изненадващо, тъй като мутацията на новия вариант се е появила под формата на вирус по целия свят.

  • Във Великобритания тази версия на вируса обхваща малък брой случаи.

„Намираме се в точката, в която B.1.1.7 току-що се разпространява“, казва Stacia Wyman, експерт по изчислителна геномика в Калифорнийския университет, Бъркли.

В проучване, публикувано в “Nature”, изследователите сравняват появилите се антителата с трите варианта на вируса – идентифицирани във Великобритания, Южна Африка и Бразилия. В съответствие с други проучвания, те установяват, че вариантът, който витае в Южна Африка е най-устойчив на антитела, произведени от имунната система.

“Рано е да се каже дали вариантът открит в Орегон ще бъде като тези в Южна Африка или Бразилия. Но идеята, че други мутации могат да отслабят ефекта на Eek, е „отлична новина“, каза Wyman.

Тя допълва още, че откритието от Орегон засилва необходимостта хората да продължават да вземат предпазни мерки, включително да носят маска, докато значителна част от населението не бъде имунизирано.

„Хората трябва да не се побъркват, а да продължават да бъдат бдителни“, завършва тя.

Превод и редакция: TRENDY NEWS

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *