Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

От Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) се опасяват от ново затваряне на фитнес центровете, спортните зали за масови тренировки, танцовите студия, залите за любителско изкуство и спорт залите за бойни индивидуални спортове.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до здравния министър Костадин Ангелов те заявяват, че подобни изказвания (за рисковете при спортуване) представляват манипулиране на общественото мнение, което те намират за абсолютно неприемливо и необосновано, съобщи News.bg.

Те канят здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб на публичен дебат относно логиката на управленските решения. “След предходни две затваряния, голяма част от спортните центрове не успяха да отворят врати и практически фалираха, то останалите съществуват на ръба на оцеляването, и при трето затваряне практически ще бъде ликвидиран сектор Здраве и спорт! Оцеляването на сектори имащи пряка роля към дългосрочните цели за здрава и работоспособна нация остават пореден лозунг на поредната централна администрация”, се казва в писмото.

От асоциацията се противопоставят на публични изказвания от представители на Министерство на здравеопазването, представители на Националния оперативен щаб, РЗИ, и “други гравитиращи към посочените институции вирусолози, нямащи адекватна и аргументирана представа за реалността в спортните центрове, относно рисковете, свързани с посещаването на този тип обекти.”.

В писмото се казва, че спортните обекти работят със силно намален брой клиенти и смятат, че това е резултат от постоянната негативна информация. Ограничения брой клиенти е допълнителна предпоставка за минимизиран риск от заразяване, твърдят те.

Според асоциацията има научно обосновани изследвания на местата, където се практикува физическа активност в Европа, според която това са едни от най-безопасните места. Те акцентират на изследване на учени от Шефилдския университет, което показва нива на допуснати заразявания от 0.78 на 100 000 посещения.

Според данните за развитието на пандемията в страната през последните дни няма връзка с увеличаване на заразените лица не произтича нито от отворените спортни центрове, нито от заведенията за хранене, които работят при намален капацитет не само заради ограничителните мерки.

Прокрадването на идеята за ново затваряне на спортните и центрове и манипулирането на общественото мнение е абсолютно неприемливо и необосновано, категорични са от асоциацията.

Те се противопоставят на идеи и разпространяване на невярна информация от Министъра на здравеопазването и здравните власти, които, по думите им, нямат адекватна и аргументирана представа за реалността в спортните центрове.

Създава се впечатление за целенасочена война със сектор Здраве и спорт, твърдят от асоциацията. Това става след като месеци наред те бяха затворени и не са получили адекватна нито икономическа, нито социална компенсация.

“Настояваме да се прекрати практиката за взимане на административни решения, касаещи икономически сектори от националната икономика без обективна логика и аргументи”, пишат от асоциацията.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *