Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

ЦИК не може да промени правилата в изборния кодекс. От днес започва обучението на районните комисии, а после започва труден етап на обучението на секционните комисии. Тук идва трудността, заради противоепидемичните мерки. Това заяви Димитър Димитров от ЦИК в студиото на БНТ.

Той съобщи, че обученията на районните комисии ще бъдат проведени онлайн. Проблем представлява обучението на членове на СИК. Сериозно предизвикателство са мобилните секции.

Относно ваксините Димитров съобщи, че 100% са ваксинираните представители от комисиите.

Трудно се прогнозира кога ще бъдат съобщени изборните резултати: „Десет милиона числа са наистина много. Хората ще трябва да ги въведат на ново в ЦИК. Не мисля, че трябва да очакваме голямо забавяне, но ще има напрежение в големите райони, където броят на мандати е 10 или повече. Това прави числото на кандидатите много голямо“. Той каза, че освен „Арена Армеец“, ще се ползва и зала фестивална, за да се избегне напливът на хора.

Избирателният ден може да продължи до 21 часа: „Разчитаме, че властите ще осигуряват такива условия, че да може да се спазва дистанция“.

Членовете на СИК ще сменят най-малко два пъти маските си. В някои секции е решено да има отделни химикалки за всеки гласуващ, информира Димитров. Мобилните екипи ще чакат пред дома на съответния гражданин, който ще трябва да излезе и да гласува.

По темата за видеонаблюдението Димитров съобщи, че ЦИК ще обжалва решението на ВАС. Той каза: „Това не е средство, което осигурява прозрачност, а създава условие за хаос и суматоха в изборния ден“.

Според него въпросът за отлагане на изборите изобщо не може да бъде обсъждан в ЦИК, а в парламента и президентството.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *