Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Концесионерът на Летище София получи 10 г. отстрочка за плащане на таксите.

Това одобри в сряда кабинетът с промените в концесионния договор на летището. Правителството одобри анекса към договора въпреки призивите на опозицията това да не прави.

„Възстановяваме баланса на концесията на летище София единствено чрез отлагане на годишни плащания. Те нито се опрощават, нито се намаляват. Същевременно, още този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева, които са предвидени в приходната част на бюджета“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на днешното правителствено заседание. 

Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че „управляващите се готвят да отложат плащанията на концесионера на Летище София за 10 години, но да го допуснат да ползва правата си.

Тя призова партиите „Има такъв народ“, „Да, България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ да излязат с категорични позиции и заедно да спрат концесията на летището. 

Желязков беше категоричен, че няма никакво основание да се твърди, че изменението ощетява държавата. 

„Единственото желание на опонентите е да уязвят или провалят тази чиста, прозрачна и изключително полезна за държавата инвестиция“, посочи транспортният министър. 

Той напомни, че в продължение на 4 месеца е била извършена проверка и от Европейската комисия. Наред с това има потвърдена готовност за финансиране на проекта от 8 банки, като 4 от тях са международни финансови институции – ЕБВР, ЕИБ, Черноморската банка за търговия и развитие и Групата на Световната банка.

Имаме подписан концесионен договор, който е правно валиден и обвързващ.

Всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм. Който има желание в следващото управление, може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това“, заяви Желязков. 

По думите му при подобно развитие, държавата ще се лиши от 660 млн. лева, ще се създадат рискове за изпълнението на държавния бюджет, а също така най-голямото ни летище няма да има възможност да бъде конкурентно като тези в съседните държави. 

Министърът изтъкна още, че в момента авиационният сектор е изключително силно и тежко засегнат от пандемията. 

„Без концесионер рискът от управлението и експлоатацията ще остане в лицето на държавния летищен оператор“, заяви Желязков.

Той добави, че само за първите два месеца на тази година загубите заради силно намалелия трафик и силно намалелия пътникопоток при постоянни разходи на летището са в размер на 11 милиона лева. „Всички държави членки на ЕС предприеха необходимите възможни мерки, за да подпомогнат своите авиационни индустрии“, припомни транспортният министър. 

Желязков изтъкна още, че с днешното решение се приема също, че ще бъде извършван ежегоден мониторинг и при възстановяване на икономическия баланс, считано от 2019 г., ще бъде възстановено плащането на годишните възнаграждения. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *