Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Подкрепяме създаването на “бързи зелени коридори” за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите пътуващи. Това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на видеоконференция на високо равнище на министрите на туризма на Европейския съюз в рамките на португалското председателство, съобщиха от Министерството на туризма.

Министър Николова посочила по време на форума, че безопасното, безпроблемно и свободно пътуване, както и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, поради което са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на национално ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение.

Акцентът е поставен върху устойчивото развитие и цифровизацията и ние вярваме, че тези основни цели ще поставят основите за началото на възстановяването и бъдещото развитие в сектора, е казала министър Николова. Тя разкри, че България смята, че националните планове за възстановяване и устойчивост са от съществено значение за постигането на тези решаващи за туризма цели.

Вицепремиерът е изтъкнала, че е необходимо да се разработи цялостна европейска стратегия за развитие на туристическия сектор в съответствие с целите на член 195 от Договора за функционирането на ЕС. Конкретните дейности за улесняване / насърчаване на благоприятна среда за развитие на субектите в туристическия сектор следва да бъдат подкрепени със специални финансови възможности и подкрепа от европейски фонд за туризъм, е посочила министър Николова и е изразила твърдата си увереност, че държавите от Общността се нуждаят от взаимопомощ и разбиране.

Вицепремиерът посочи, че пандемията COVID-19 оказва безпрецедентен натиск върху туристическия сектор в Европейския съюз. В контекста на COVID-19 най-отчетливите тенденции, наблюдавани в туризма в България, са: неотдавнашното развитие на вътрешния туризъм, тенденцията за преминаване към други видове транспорт, които спадат към по-безопасните и персонализирани видове, повишен интерес към СПА, уелнес, медицински и балнео туризъм, както и ориентиране към по-малките курорти и места за настаняване с по-малък капацитет, каза Николова.

Тя изтъкна, че в този контекст България е предприела редица мерки за възстановяване на туризма, като въвеждане и прилагане на национални противоепидемични мерки, икономическа подкрепа, действия за засилване на дейностите по отношение на приоритетните туристически пазари, също така усилия за засилване на маркетинговите дейности и рекламата.

Николова поздрави държавния министър Педро Виейра и неговия екип за техния професионализъм и отдаденост при организирането на днешната видеоконференция, като посочи нейната актуалност при настоящата ситуация в туристическия сектор.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *