През юли 2015 г. група изследователи от Вашингтонския държавен университет направи едно изненадващо откритие, за което споделя сп. Marieclaire. Оказва се, че благодарение на присъствието на вещество във виното, наречено ресвератрол, тази гроздова напитка допринася за загуба на тегло. Заветната връзка може да се намери в червеното вино. Попадайки в тялото ни, той предизвиква химическа реакция, за да превърне „бялата мазнина“ в „кафява мазнина“, която е много по-лесна за изгаряне.
Заслужава да се спомене и друго откритие, макар и направено малко по-рано, а именно през 2012 година. Тогава учените стигнаха до заключението, че чаша вино, изпита вечер, намалява апетита, притъпява чувството на глад и по този начин намалява количеството изядено преди лягане.
Същите учени, без да отричат ползите от напитката за фигурата, уточняват, че прекомерните количества алкохол имат пагубен ефект върху здравето и красотата на тялото ви. Така че, в някои случаи вредата от виното може да надхвърли неговите ползи.
Също така е важно да се подчертае, че производственият процес на някои вина е такъв, че по време на узряването на напитката полезните вещества могат да се изпарят или да се филтрират, тогава ефектът дори не може да се очаква.
Ресвератролът обаче може да се намери не само във виното, но и в боровинките, гроздето и ягодите.
Превод и редакция: TrendyNews