Българските винопроизводители успяха да реализират продукцията си, въпреки пандемията от COVID-19, което доведe до тройно по-голям износ за местното производство. Toва заяви председателят на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев в ефира на Bloomberg TV.
„По време на първото затваряне се получи така, че първите страни, които блокираха износа си, бяха Франция, Испания и Италия – лидерите във винопроизводството. Тогава пазарът се промени и големи партиди вино от България запълниха тази ниша“, подчерта експертът, според когото виното е една от визитните картички на България, наред с розовото масло и киселото мляко.
По думите му това „освобождаване“ на обемите в резервоарите на винопроизводителите е помогнало за реколтата през 2020 г. и е създало възможност гроздето да бъде прибрано на конкурентни цени, съпоставими на тези във Франция и Германия.
„През 2020 г. двете страни се възползваха от мярката за „кризисно дестилиране на вино. То се дестилира, за да може впоследствие да се използва в производство на дезинфектанти.“, обобщи Коев. Българските винопроизводители пък са отхвърлили мярката и са реализирали наличните количества вино, без то да отлежава.