За да нормализирате нивата на холестерола, можете да ядете сусамово семе, но не трябва да го консумирате ежедневно, съветва диетологът Анна Дробишева, пише РИА Новости.
Според диетолога сусамовите семена са полезни за понижаване нивата на холестерола, както и за нормализиране на метаболизма на мазнините в организма. Те съдържат желязо, цинк, мед, магнезий, фосфор и фибри. Продуктът съдържа седем пъти повече калций от млякото.
„Сусамът не може да се яде всеки ден, тъй като семената му съдържат вещества, които повишават съсирването на кръвта“, обясни специалистът противопоказностите на продукта. Тя посъветва да добавяте по една супена лъжица семена към диетата няколко пъти седмично. Това ще обогати тялото с антиоксиданти и фитоестрогени.
По-рано британската лекарка Дебора Лий призовава за ограничаване на тлъстите меса, колбаси, сладкиши, сирена и десерти в диетата, тъй като те повишават нивата на холестерола. Тя разкрива и три убийци на това вещество в тялото. Сред тях лекарят посочва ненаситените мазнини, млечните продукти и фибрите.
Превод и редакция: TRENDY NEWS