Яденето на ябълки в големи количества могат да причинят дискомфорт при хора с висока киселинност. Тази опасност разкри диетологът Елена Соломатина в разговор с RT, предава lenta.ru.
Според Соломатина дискомфорта може да бъде особено засиленен, ако киселите ябълки се ядат на гладно. Причината за появата на дискомфорт е, че пресните ябълки са пълни с киселини, които ускоряват метаболизма.
„Тези хора, които имат увреждане на стомашно чревния тракт, трябва да консумират ябълки с повишено внимание, а някои изобщо да не ядат или да са само печени“, казва специалистът.
Диетологът добавя, че многото сладки ябълки трябва да се консумират с повишено внимание от диабетици с некомпенсиран диабет (високи нива на кръвната захар), тъй като те съдържат захароза.
В същото време Соломатина посочва, че ябълките са нискокалоричен и здравословен продукт, който съдържа много витамини, фибри и премахва излишния холестерол и ендотоксин. Освен това те могат да бъдат замразени, за да се запази голямо количество витамини, микро и макроелементи. Друг добър начин за обработка и консумация на ябълки е – сушене.
Американският диетолог Лорън Манакер заяви пък, че орехите са богати на мастни киселини, антиоксиданти и фибри, но могат да бъдат нездравословни, ако се консумират редовно. Според специалиста опасността се крие във фитиновата киселина, поради която желязото се абсорбира слабо в организма.
Превод и редакция: TRENDY NEWS