У нас марципанът не се припознава като много качествен десерт. Причина за това е времето на комунизма, когато с наименованието марципан са се продавали продукти с твърда какаова маса, наподобяващ шоколад, но с доста занижено качество, съобщават от Gotvach.bg.
Истината за този фин десерт обаче е съвсем далеч от какаовото изкушение – между шоколада и марципана няма нищо общо. Те се различават както по състав, така и по технология на производство. И след като 12 януари е отреден като деня на марципана в календара, е редно да поговорим малко по-обстойно за това уникално творение на сладкарството.
Корените на производството на марципан могат да се открият векове назад. В класическия си вид този десерт е съставен от захар или мед и смлени бадемови ядки.
Технологията е следната: ядките се натрошават до получаване на фина паста. Към тях се добавя захарта или медът. Колкото повече са те, толкова по-качествен е крайният продукт. Обичайно се следва формулата 50% бадеми и 50% захар.
За произхода на марципана, както за този на много други велики кулинарни изкушения, се спори и до днес. Най-разпространената версия твърди, че той идва от Азия. Именно там е възникнала идея да се съчетаят сладостта на захарта и аристократичният вкус на бадемовата ядка.
Според други корените на марципана са някъде в Италия, Германия или Унгария. За доказателство се смята, че и до днес най-вкусният марципан се произвежда в Любек (Северна Германия) и Кьонингсберг (историческа столица на Прусия).