Ограничаването на сладкото не е никак полезно, дори опасно за здравето ви. Трябва да включите в диетата си храни, съдържащи захар в няколк ситуации, пише сп. Marieclaire.ru. Ето кои са те:
Увеличете шансовете за забременяване
Ако вашите непосредствени планове за бъдещето са щастливо майчинство, най-вероятно лекарите ще ви посъветват да не пренебрегвате витамин Е, това увеличава вероятността от зачеване. И този витамин е в изобилие не само в слънчогледовото масло, което вероятно няма да искате да пиете със супени лъжици, но и в халвата, която има добър вкус, особено домашно приготвена.
Облекчете менструалната болка
Забелязвали ли сте някога, че преди началото на критичните дни просто трябва да хапнем шоколадово блокче или друг вид сладко? Оказва се, че по този начин тялото сигнализира за промяна в нивото на хормоните в тялото. Съдържащият се в шоколада магнезий (50 грама са достатъчни, където се съдържа дневната норма на магнезий), ще помогне за облекчаване на болката в долната част на корема, а една бисквита може да повиши нивото на серотонин, вещество, което влияе на настроението ни. Между другото, същото се отнася и за сладоледа – той може би е в състояние да облекчи болезнените усещания дори по-бързо от шоколада.
Провокират мозъчната дейност
Сред храните, които влияят активно на мозъчната дейност, сладките са начело. На първо място горчивият шоколад е здраво закрепен, а именно горчив, с високо съдържание на какао, а не млечни шоколади, тъй като млечният шоколад и още повече с добавянето на ядки са допълнителни мазнини, които няма да ви позволят да се концентрирате и може да ви направи бавни и дори малко затормозени … И със сигурност не бял шоколад, който, честно казано, изобщо няма нищо общо с шоколада. Затова, ако ви се налага да правите мозъчна атака на работа или в училище, запасете се с тъмен шоколад. Той е и най-нискокалоричен и помага да се справите добре с нервното напрежение. Така че такъв десерт е чудесен помощник по време на студентската сесия и изпълнението на проекти на работното място.
Правят те щастлив
От няколко години се говори безкрайно за хормона на щастието и че той е открит в сладкото! Сладките и шоколадът помагат на тялото ни да произвежда големи количества серотонин. Самият хормон на щастието, който е отговорен за доброто настроение, също така повишава нивото на ендорфини, които предизвикват чувство на удоволствие или дори вид еуфория. Освен това шоколадът например е в състояние да презареди енергията, от която се нуждаем толкова много, особено когато нещо се обърка. Захарта е 99,9% въглехидрати, което означава, че е идеален източник на енергия. Тези въглехидрати са бързо гориво и се използват почти моментално. А настроението, както знаете, пряко зависи от енергията в тялото ни.
Улесни борбата с настинките
Ако сте любители на пиенето вечер начай с лимон, придружен с шоколад, най-вероятно през зимата можете да забравите за болестите. Как се случва това? Ами много просто. Включвайки гореща лимонова напитка в диетата си, получавате витамин С, а ароматът на шоколад, ванилия и канела допринасят за производството на имуноглобулин, вещество, което е призовано да носи отговорност в нашето тяло за защита срещу патогенни бактерии , микроби и вируси. Затова не бързайте да си отказвате вкусно лакомство, особено ако наистина искате. Но не забравяйте, че дори при този вид профилактика на настинки, трябва да знаете кога да спрете.
Удължаване на младостта
Забелязвали ли сте някога, че апетитът ви към захар постепенно намалява с възрастта? Факт е, че с настъпването на менопаузата нивото на естрогенните хормони намалява, заедно с това желанието за сладко при жените отслабва. И следователно, както доказаха учените, човек, който си позволява от време на време да се отдаде на вкусни неща, е много по-малко податлив на процеса на стареене, отколкото всички останали, които не спадат към любителите на сладкиши, шоколад и други десерти.
Вълшебната сила на сладките се крие в антиоксидантите, които се намират в големи количества в любимите ви сладкиши и се борят активно с вредните свободни радикали в тялото ни. Най-мощните източници на антиоксиданти от сладките са мед, шоколад, сини сливи и стафиди.
Превод и редакция: TrendyNews