Хората се отказват от месото по различни причини. Някои го правят по етични причини или по други лични причини.
Други по здравословни причини. Някои изследвания показват, че яденето на червено месо може да увеличи риска от стомашно-чревни и сърдечни заболявания. Освен това е известно, че яденето на по-малко месо може да има благоприятен ефект върху околната среда и човешкото здраве като цяло.
Каквато и да е причината за отказа на месо, много е важно да се уверите, че си набавяте достатъчно от всички хранителни вещества. Можете да ги намерите в алтернативи на месото. Това са храни, които могат да имат подобен на месо вкус, текстура или външен вид. Нека да поговорим за най-популярните от тях.
Тофу
Тофу е соев заместител на месото, който по консистенция е подобен на извара или сирене. Той е добър източник на протеини и калций и съдържа всички основни аминокиселини, от които хората се нуждаят. Тофу също е гъвкав и има много мек вкус, така че можете да готвите почти всичко с него – и тофуто приема вкуса на това, с което сте го приготвили. Някои го използват вместо яйца или добавят към горещи ястия като супи и яхнии.
Темпе
Това е традиционен индонезийски заместител на месо на соева основа. Темпе има няколко ключови разлики от тофу. Производителите правят темпе от пълнозърнести соеви зърна, а не от соево мляко и използват процес на ферментация. Темпе има по-суха текстура, а някои продукти съдържат смес от други зърна.
Тъй като съдържа цели зърна, темпето превъзхожда тофу във фибри и протеини и е отличен източник на витамин В6 и магнезий. Също така съдържа пребиотици и пробиотици, благоприятни за червата, които идват от процеса на ферментация. Темпе може да няма същата гъвкавост като тофу, защото вкусът му е по-силен. Много хора го задушават или пържат и го добавят към салати или го ядат с хляб. Темпе също е подходящ за използване като заместител на месо на скара.
Сейтан
Сейтан се произвежда от пшеничен глутен. По време на производствения процес нишестето се отстранява от пшеницата, обикновено чрез изплакване с вода. Този процес оставя високо протеиновата храна с текстура, подобна на тази на пилешкото. Сейтан, или „жизненоважен пшеничен глутен“, се намира в много заместители на месото. Макар и хранителен, той не е безопасен за хора с непоносимост към глутен и не е подходящ за хора на диета без глутен. Някои продукти от сейтан съдържат други съставки, като бобови растения или подправки. Той е богат на протеини, рибофлавин, ниацин и витамин B-6.
Богати на протеини растителни храни
Някои пълноценни храни, като боб, леща, нахут и гъби, съдържат протеини или имат месеста текстура и могат да работят добре като заместители на месото. Фасул и гъби могат да се ядат за допълнително хранене и дълготрайна ситост. Само няколко растителни храни обаче съдържат всички основни аминокиселини- това са елда, киноа и соя.
Превод и редакция: TRENDY NEWS