Стафидите, сушените кайсии, фурмите, сините сливи са признати за най-често срещаните и най-полезни сушени плодове, каза диетологът Людмила Микитюк, пише РИА Новости .
Тези четири сушени плода са с по-високо съдържание на фибри, витамини и минерали от пресните плодове. Това ви позволява да покриете по-голям процент от необходимия дневен прием на хранителни вещества. Например в стафидите има много магнезий, витамин В. Това го прави незаменим за намаляване на налягането, възпаления в организма.
Сините сливи могат да се използват като естествено слабително. Съдържа голямо количество калий, фибри, витамини А и К.
Фурмите са с високо съдържание на желязо, фибри и калий. Те са водещите антиоксиданти и могат да неутрализират увреждането на свободните радикали. Препоръчват се за бременни жени през последните месеци, тъй като фурмите допринасят за разширяването на шийката на матката.
Сушените кайсии са богати на витамини А и С, калий, фибри. Консумирайки този сушен плод, можете да осигурите до 47 процента от дневната си стойност за витамин А, който е особено полезен за кожата и очите. „Тези четири лакомства съдържат много полифеноли, които са мощни антиоксиданти“, каза диетологът. Микитюк посъветва да се следи количеството на изядените сушени плодове, тъй като те са с високо съдържание на калории.
Превод и редакция: TRENDY NEWS