Изнервени сте доста често? Избухвате при най-малкия проблем? Стресът е навсякъде около нас – на работа, на улицата, у дома. Оказва се, че в борбата с нервите могат да ни помогнат няколко храни, твърди д-р Дрю Рамзи, асистент в Колумбийския университет, цитиран от Си Ен Ен.
Ето какво може да хапнете, когато усетите гняв или напрежение:
Рибите като сьомга, пъстърва и скумрия са пълни с омега-3 мастни киселини, които предпазват от сърдечносъдови заболявания – проблем, причиняван от прекомерен стрес.
Консумирането на големи количества от тези мастни киселини в рибата може да ни помогне да се предпазим и от депресия.
Мидите са богати на витамин В12, който също помага да намалим стреса.
Същото важи и за стридите.
Консумирайте повече витамин С.
Храни като червени и зелени чушки, портокали, грейпфрут и киви са богати на витамин С, който във високи дози има антидепресивни ефекти и подобрява настроението.
Изследвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на тревожността сред учениците.
Консумирайте здравословни въглехидрати.
Ферментиралите храни като кисело мляко, комбуча, кефир, темпе и кисело зеле съдържат „приятелски бактерии“, известни като пробиотици, които имат способността да намаляват нивото на стрес и кортизол.
Храни, богати на магнезий.
Зеленият и черният чай са богати на теанин и аминокиселина, които също спомагат за редуциране на стреса.
Може да ви се стори странно, но рязането на ябълка успокоява нервите. А най-добре е и да я изядете след това.