Изглежда почти невъзможно да се намери някой, който не обича хляб и печива.
Често обаче го отричаме, тъй като по-голямата част от печените изделия се пекат от бяло рафинирано брашно. Защо е толкова лошо? За да се направи пшенично брашно, зърното се изчиства от всичко полезно, което е в него – трици и микроби. Остават само бързи въглехидрати и захар, които няма да ни донесат нищо, освен излишни килограми. Сега можете да намерите много алтернативи на бялото брашно. От Harper’s Bazaar ни предлагат да поговорим за най-полезните от тях.
Бадемово брашно
Бадемовото брашно, както не е трудно да се отгатне, се прави от цели бадеми, понякога обелени (за по-деликатна текстура), понякога не (по този начин се запазват всички полезни свойства). Бадемовото брашно е богато на здравословни мазнини за сърцето и кръвоносните съдове. То съдържа два пъти повече протеини и три пъти повече фибри от обичайното бяло брашно. И обратно, почти няма въглехидрати, а освен това е без глутен, което го прави подходящ за хора с непоносимост към глутен.
Разбира се, бадемовото брашно не може напълно да замести пшеничното брашно, поради разликата в структурата и ниските свойства на разпадане. Подходящ е за деликатни, леко ронливи печени изделия, където тестото не трябва да е много плътно. Освен това бадемовото брашно е идеална панировка без глутен за месо, птици и риба.
Пълнозърнесто брашно
За разлика от бялото рафинирано брашно, пшеничните зърна, които съставляват брашното, не се почистват от трици и кълнове. Това прави пълнозърнестото брашно много полезно. Богато е на фибри, растителни протеини, магнезий, желязо и витамини от група В. Разбира се, вкусът му е малко по-различен: тестото от пълнозърнесто брашно се оказва по-плътно, с подчертан пшеничен вкус. Не е пълна алтернатива на бялото брашно, но в повечето рецепти те могат да се смесват в съотношение 1: 2 (2 части пълнозърнесто брашно). Това ще направи печените продукти по-здравословни, без да губят познатия си вкус.
Брашно от нахут
Нахутът е едно от най-хранителните бобови растения. За да се получи брашно, той се изсушава и смила на прах. Брашното от нахут може да се похвали с високо съдържание на растителни протеини, фибри, витамини от група В, калий, калций и магнезий.
Капацитетът на свързване на нахутеното брашно е почти толкова висок, колкото този на пшеничното брашно, така че е подходящ за всички видове печене. Единственото предупреждение е подчертаният вкус на боб, така че може да не отговаря на всички вкусове. В противен случай това е чудесна здравословна алтернатива!
Овесено брашно
Овесените ядки са богати на растителни протеини, фибри и микроелементи. Предимството му е, че може лесно да бъде направено от вас самите, ако наблизо няма магазин за здравословни храни. Важно е да се използват цели овесени ядки. Овесеното брашно е идеално за печене на хляб, десерти и като панировка за месни ястия.
Царевично брашно
Царевичното брашно е отличен заместител на пшеничното брашно. То е без глутен и е богато на калий, калций, магнезий, фибри и витамини от група В. Изберете най-малко преработеното царевично брашно за максимални хранителни ползи. Това брашно е универсално, подходящо за почти всички видове печене, има приятен вкус и придава на тестото апетитен златист оттенък.
Превод и редакция: TRENDY NEWS