Знаем, че след няколко чаши бира светът около вас става по -добър, хората са по -приятни и проблемите изглеждат не толкова непреодолими. Разбира се, ние приписваме този ефект на алкохола, съдържащ се в пенливата напитка. Учени от университета в Ерланген-Нюрнберг изучават бирата и механизма на нейното въздействие върху хората и правят важно откритие, пише Rambler.
Оказва се, че алкохолът играе второстепенна роля и съвсем различно вещество ни прави щастливи.
След внимателно проучване на няколко тъмни и светли бири, както и изследване на многобройни кръвни тестове, взети от хора от различен пол, възраст и степен на интоксикация с бира, изследователите установяват, че Хорденинът е виновен.
Това е едно от 13 000-те вещества, открити в обикновената бира, което действа върху D2 допаминовия рецептор. Благодарение на това хората чувстват онова радостно и леко усещане.
Хорденинът е аналог на нашия хормон на щастието, който се среща само в ечемичния малц. Между другото, поради факта, че това вещество идва отвън и постепенно, то по различен начин навлиза в центъра на нашия мозък. Поради това той действа много по-добре и по-дълго от допамина.
Така че сега когато пиете бира трябва да знаете, че не се напивате, а просто ставате по -щастливи и всичко върви както трябва, тоест според законите на науката.
Превод и редакция: TRENDY NEWS