От гирлянди до брюкселско зеле, Коледа е една безкрайна поредица от откачени традиции.
А кои са най-странните обичаи по света? Това ни помагат да разберем holidayextras.com.
Олимпиада за Дядо Коледовци (Швейцария)
Кой твърди, че Дядо Коледа е стар и пълничък и не може да достигне върховете на спорта? Всяка година стотици ентусиасти, облечени като белобрадия старец, участват в първенство от световен мащаб. Сред дисциплините са включени скулптури от сняг, катерене на комини и състезания с шейни. Уникалното първенство се състои в малкото градче Зимнаун, което се намира близо до границите на три страни: Швейцария, Италия и Австрия. Всеки желаещ може да се включи, стига да има навършени 18 години и да е абсолютно безсрамен!
Кануто на Дядо Коледа (Хаваи)
Хората в Хаваи посрещат Коледа на плажа, на пикник или забавлявайки се като плуват или сърфират. Освен това, те вярват, че при тях Дядо Коледа пристига с кану, теглено от делфини! Дори имат популярна коледна песен, в която се пее как „добрият старец пристига с червеното си кану“!
Ядене на гъсеници (Южна Африка)
В някои части на континента гъсениците са считани за деликатес и се сервират на поводи като Коледа. Традиционно ястието се приготвя с варене на гъсениците в солена вода и тяхното сушене или опушване. Твърди се, че този процес запазва вкуса им. Търговията с гъсеници за храна е мултимилионен бизнес в южните части на Африка. Могат да се намерят в повечето магазини и дори са изключително полезни: съдържат повече желязо от говеждото, а и са богати на много други елементи като мед, цинк, магнезий и натрий.
Оставяне на храна на трапезата за мъртвите (България)
Традиционно трапезата на Бъдни вечер у нас се състои от постни ястия с нечетен брой. Поставят се традиционни за страната храни и ястия – това е обичай, който е останал от векове. Все пак преди столетия не са имали супермаркети, а храната за Бъдни вечер и Коледа е била това, което семейството си произведе само – ошав от сушени плодове, зърнени храни – боб, варено жито, питка. Всичко, което днес се поставя на трапезата, е било онова, което хората са имали на разположение от собствените си градини. Най-възрастният мъж в семейството произнася молитва и отчупва и дава по парче от обредната питка на всички членове на фамилията, които присъстват на масата, като започва от най-старите. На някои места на трапезата трябва да присъства и вино, но задължително червено. Както и в други религиозни обичаи, то символизира кръвта на Исус Христос и затова се поставя на трапезата.
У нас на Бъдни вечер след семейната вечеря масата не се почиства и храната се оставя, за да могат починалите членове и близки на семейството да се нахранят през нощта. Подобна традиция съществува и в Португалия, където на масата се слагат допълнителни чинии и прибори за покойните.
Ходене на гробища (Финландия)
За нас това изглежда доста странно, но за финландците е обичай да отидат на гробища по Коледа и да запалят свещ за починалите си близки. В празничните дни гробищните паркове светят, обляни от топлата светлина на хиляди свещи и атмосферата става съвсем различна от подтискаща. Много хора, дори такива, които нямат починали роднини, отиват на разходка в някой гробищен парк, за да се насладят на красотата и тишината.
Хвърляне на храна по тавана (Словакия и Украйна)
Това със сигурност е най-цапащата коледна традиция. Преди започване на семейната вечеря, главата на семейството хвърля малко количество Локса (традиционно лепкаво ястие от тесто) и го хвърля към тавана. Обичаят се използва като начин да се предвидят добивите за следващата година: колкото повече залепне за тавана, толкова по-плодородни ще бъдат семейните ниви.
Украса с фалшив паяк и паяжина
Украинските коледни елхи традиционно се украсят с фалшив паяк и паяжина. Обичаят, за който се казва, че носи късмет, произлиза от народна приказка за една стара жена, която била толкова бедна, че не можела да украси коледната си елха. В Коледната сутрин тя се събудила и открила, че един паяк покрил елхата ѝ с блестяща паяжина.
Превод и редакция: TRENDY NEWS