Зухра Павлова, кандидат на медицинските науки, ендокринолог в Московския държавен университет, обясни от какво трябва да се страхуват любителите на дините, предаде Дарик. Много хора погрешно смятат, че това са нитратите, отбеляза лекарят. Според нея „да попаднеш на отровена с нитрати диня в разгара на сезона е рядкост“.
„Отравянето с нитрати беше актуално преди половин век, когато дините бяха много по-скъпи от торовете“, обясни лекарят и добави, че няма да има проблеми с нитратите, ако изберете плод с подозрителни петна и бучки по повърхността.
„Най-опасното нещо в динята е фруктозата. И това е научен факт”, подчерта Зухра Павлова.
„Фруктозата задейства процес в тялото, подобен на глада: продължавате да се чувствате гладни, дори ако сте преяли с диня. Това води до риск от наднормено тегло и затлъстяване“, предупреди ендокринологът.
Тя обясни, че е много лесно да се справим с излишната фруктоза.
„Винаги трябва да ядете динята като десерт – не повече от 200-300 грама като количество. Няма нужда да разширявате с големи количества от плода стомаха си – с годините еластичността му намалява и може да рискувате да се сдобиете с „динено шкембе”, съветва лекарят.