Палачинките от овесени ядки се родиха като здравословен заместител на традиционните палачинки с пшенично брашно.
Овесът е по-здравословен и има по-силно благотворно действие от пшеницата. Затова служи за добър заместител на пшениченото брашно за всеки, който търси по-полезни рецепти или има непоносимост към глутена. Комбинацията от палачинки от овесени ядки с плодове несъмнено е отлична, но бъдете спокойни, няма да пропуснем шоколадовия сироп.
Необходими продукти:
35 гр овесено брашно (или смлени овесени ядки)
1 супена лъжица ванилова есенция
¼ чаена лъжичка индийско орехче
½ чаена лъжичка смляна канела
1 щипка сол
1 яйце + 2 белтъка или две яйца
Замразени горски плодове
100% натурално фъстъчено масло
2 супени лъжици какао на прах
1 супена лъжица кокосово масло
1 супена лъжица мед
+ канела за финална добавка
Начин на приготвяне:
Смесете в една купа овесеното брашно, подправките, солта, яйцето и допълнителните белтъци. С помощта на миксер разбийте хубаво, докато се получи хомогенна смес.
В тиган с диаметър 15 см сложете малко олио. Включете котлона на средна степен. Когато се загрее, изсипете два черпака от сместа в тигана и оставете така за около минута, докато не започне леко да бълбука. Когато се запече от едната страна, обърнете на другата.
Направете същото с останалата част от сместа. Това количество би трябвало да стигне за 6-7 броя палачинки.
Хубаво е да ги навиете на руло, след като ги извадите от тигана, за да се запазят топли.
Когато всички са готови, ги залейте с фъстъчено масло и им поръсете канела на прах.
Пригответе шоколадовия сироп, като забъркате кокосовото масло, какаото и меда, и го нанасете върху палачинките. Накрая добавете и замразените плодове.
Източник: iwoman.bg