Авокадото е една от най-популярните храни сред любителите на здравословния начин на живот. Ето какви са ползите от консумацията на авокадо, представени от РИА Новости.
Авокадото съдържа много полезни хранителни вещества: витамини А, К, С, Е, витамини от група В, калий, магнезий, фосфор, желязо, цинк и манган. Но най-вече се оценява като източник на здравословни мазнини. Това са омега-3, лутеин, пантотенова и олеинова киселини.
Поради богатия си състав авокадото има редица полезни свойства. Укрепването на имунната система се дължи на увеличеното производство на глутатион. Тази аминокиселина е мощен антиоксидант, чийто синтез започва да намалява с възрастта. Глутатионът активно стимулира производството на лимфоцити, повишавайки тяхната ефективност, което води до силен имунен отговор.
Благодарение на лутеина, авокадото помага за укрепване на зрението. Това вещество, което може да се натрупва в очната ябълка, предпазва от преждевременно развитие на катаракта, дегенерация на макулата, пигментна дегенерация на ретината, а също така служи като профилактика на намалена зрителна острота.
Въпреки изобилието от мазнини, този плод помага за понижаване на нивата на холестерола. Стероидното вещество бета-ситостерол по своя състав и функции е растителен аналог на холестерола. Бета-ситостеролът е в състояние да се свърже с холестероловите рецептори и да предотврати навлизането му в кръвта.
Благодарение на съдържанието на витамин С, авокадото подпомага естественото производство на колаген. Колагенът е съединителнотъканна субстанция, отговорна за липсата на бръчки, доброто разтягане, острото зрение и силния имунитет. Заедно с това, омега-3 и омега-6 мазнините поддържат здравето на кожата, като я предпазват от загуба на влага. Заедно с витамини А и Е, те укрепват кръвоносните съдове, предпазват от разширени вени и сърдечни заболявания, правят кожата гладка и еластична.
Мощните антиоксиданти, витамините С, А и Е активно се борят с оксидативния стрес. Защитавайки организма от влиянието на свободните радикали, те допринасят за бързото възстановяване на увредените клетки и намаляват риска от преждевременно стареене на тялото.
Авокадото също има способността да влияе на психическото състояние на човек. Неговите компоненти помагат бързо да се справят с депресивните разстройства, а също така помагат да се предотврати развитието на болестта на Алцхаймер. Витамините В 6 , В 9 и омега-3 мастните киселини имат регенериращ и хармонизиращ ефект върху състоянието на нервната система.
Друг поразителен ефект, наблюдаван от редовната консумация на авокадо, е профилактиката и лечението на сериозни заболявания като рак и диабет тип 2. Активните му противовъзпалителни свойства и антиоксидантната защита осигуряват на организма достатъчно ресурси, за да се справи сам с тези заболявания в самото им начало.
Превод и редакция: TrendyNews