За съжаление, „сладките врагове“ могат да се крият под различни имена върху етикетите на познатите ни продукти (затова ви съветваме внимателно да проучите състава им, докато все още сте в магазина).
Изкуствени подсладители
Те имат около 10 до 600 пъти по-високо съдържание на захар. Тези храни предизвикват силно чувство на глад, което води не само с излишни килограми, но дори до затлъстяване.
Мозъкът ни не получава сигнал, че желанието да „изядем нещо сладко“ е удовлетворено и ние продължаваме да си похапваме.
От bazaar.ru разкриват кои храни трябва да избягваме, за да бъдем здрави.
Хидрогенирани и транс-мазнини
Ако не говорим за растително масло, то едва ли е полезно за хората. Хидрогенираните мазнини са висококалорични и токсични. Те могат да повишат „лошия“ холестерол, да понижат „добрия“ и напълно да деактивират организма. Също така избягвайте храни, на които пише „частично хидрогенирано масло“. Консумацията на транс-мазнини увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип II.
Енергийни напитки
Средно една енергийна напитка съдържа повече от 30 грама захар и много стимуланти, които намаляват апетита, нарушават съня и дехидратират тялото.
Газирани напитки
Те съдържат царевичен сироп, който има фруктоза. Тя може да причини сериозни чернодробни заболявания. Царевичният сироп трябва да се избягва при избора на каквато и да е храна. Освен това този тип напитки също увеличават глада, като ни принуждават да консумираме повече калории, отколкото тялото се нуждае.
Нитрити
Те се добавят към преработени меса като бекон, шунка, салам и колбаси. При високи температури нитритите могат да образуват токсични съединения, известни като нитрозамини, които от своя страна са канцерогенни и увеличават риска от рак на панкреаса, стомаха и дебелото черво.
Хранителни бои
Жълтите багрила №5 и №6, намиращи се в зърнени храни, пудинги и други храни, пречат на концентрацията и ученето при децата. А жълтият №5 може да предизвика алергични реакции при малка част от населението.
Пуканки за микровълнова
Химичното покритие, използвано в някои пликчета за пуканки, се разпада при нагряване до вещество, наречено перфлуороктанова киселина, което може да причини рак.
Преработено месо
Консумирането на преработени меса, колбаси и бекон увеличава риска от сърдечни заболявания с 42% и диабет тип II с 19%. Освен това преработените меса са с високо съдържание на натрий. Трябва да се избягва месо, което е специално отглеждано във ферми, заредено с хормони, които се увеличават многократно поради стреса, който преживяват животните.
Превод и редакция: TRENDY NEWS