Сиренето съдържа много полезни елементи и може да замести млякото в случай на непоносимост към лактоза. Но не бива да преувеличаваме с консумацията на този продукт, каза в интервю за радио Sputnik Андрей Бобровски , диетолог и доцент на медицинския факултет на Държавния университет в Санкт Петербург.
Поради факта, че съдържанието на лактоза значително намалява по време на производството на сирене, то може да се превърне в алтернатива за тези, които не могат да ядат конвенционални млечни продукти. Важно е само да изберете сорт, който няма да причини странични ефекти, отбеляза Бобровски.
Диетологът обясни защо сиренето трябва да се консумира умерено.
„Сиренето има три до пет пъти повече калории от млякото. Протеините също могат да бъдат пет до шест пъти повече на 100 грама продукт, съответно сиренето е добър източник на протеини, но в същото време сиренето може да бъде източник на наситени мазнини. Повечето експерти свързват наситените мазнини с цивилизационни заболявания – предимно сърдечно-съдови заболявания “, уточнява Бобровски.
За да не натрупате излишно тегло, лекарят посъветва да се спираме или на нискокалорични сортове, или на твърди, които могат да заситят по-бързо. Той също така предупреди, че богатият, интензивен вкус на сиренето затруднява някои хора да спрат навреме и често прекаляват с продукта, а понякога дори се пристрастяват към него.
„Много пациенти се оплакват от зависимост от сирене, това е често срещано: човек гледа доста равномерно на млякото, но има много тясна връзка със сиренето“, обясни Бобровски.
Превод и редакция: TrendyNews