Витамин Е е мастноразтворим витамин, който е мощен антиоксидант и който е от голямо значение за състоянието на кожата. Той предпазва клетките от вредното влияние на околната среда, свободните радикали, ултравиолетовата светлина. Всички тези фактори предизвикват ускорено стареене на кожата и влошаване на текстурата и състоянието ѝ, предава Az-jenata.
Прилагането на витамин Е в грижата за кожата може да намали въздействието на тези фактори и да подпомогне забавянето на стареещите процеси. Неслучайно той е част от редица козметични продукти в грижата за кожата.
Витамин Е се среща и в много храни. Включването им в менюто може да донесе здраве на кожата отвътре. Витамин Е има важна роля не само за кожата, но и за целия организъм. Той подпомага функциите на имунната, сърдечносъдовата, нервната системи. Има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Кои са храните, които са естествени източници на витамин Е?
Слънчогледови семена
Слънчогледовите семки са много богати на витамин Е. Те са един от най-добрите източници на този витамин. Само в една шепа слънчогледово семе се съдържат приблизително 50% от дневните нужди на организма.
Киви
Кивито е източник на витамин Е, С, К, много фибри и малко калории.
Аспержи
В една чаша сварени аспержи се съдържат около 18% от необходимите количества витамин Е за деня. Те са много богати на антиоксиданти и фибри, но са бедни на калории, което ги прави прекрасно допълнение към диетата.
Тиква
Тиквата е много богата на витамин Е, А, С, здравословни въглехидрати и много фибри. Бета-каротинът в нея също е антиоксидант, който играе съществена роля за кожата, косата, ноктите, очите.
Червени чушки
В червените чушки се съдържат около 3,6 мг витамин Е за една чаша от този прекрасен зеленчук. Богати са още на витамин С, който също е мощен антиоксидант, необходим на тялото.
Скариди
Скаридите също съдържат витамин Е. Богати са на полезни протеини, витамин В12 и много важни ненаситени мазнини.
Спанак
В една чаша спанак се съдържат около 3,7 мг витамин Е, което е около 25% от дневната нужда на тялото. Той е много богат на желязо, витамин К, антиоксиданти.
Авокадо
Авокадото е много богато на витамин Е. То е и добър източник на полезни мазнини и изобилие от фибри. Богато е още на витамин К и калий.
Лешници
В 30 грама лешници се съдържат също около 50% от дневната необходимост от витамин Е или около 7,3 мг.
Бадеми
Бадемите са друг прекрасен източник на витамин Е. В 30 г бадеми се съдържат около 7,3 мг витамин Е, което представлява около 49% от дневната необходимост на организма от този витамин.