До това заключение е достигнато от китайски учени, които анализират данните на най-голямата британска биобанка. Оптималната консумацията на кафе и чай е от четири до шест чаши на ден. Резултатите от проучването са публикувани в списанието PLOS Medicine.
Изследователи, ръководени от Юан Джан в Tianjin Медицински университет, изучават данни от 365,682 хора от Великобритания, които са между 50 и 74 години. Първите изследвания са между 2006 и 2010г. , а следващите здравни показатели са на същите хора през 2020. 5079 от участниците са развили деменция, а 10 053 души претърпяват поне един удар.
Учените сравняват честотата на ударите и развитието на деменция с консумацията на кофеинови напитки. Стигат до заключението, че пиенето дори на една чаша чай или кафе на ден намалява риска от развитие на тези заболявания, а максималният защитен ефект се дава чрез ежедневната употреба на две до три чаши кафе и две до три чаши чай. С тази комбинация, учените отбелязаха 32% намаляване на риска от инсулт и 28% от деменция.
„Резултатите ни показаха, че умерената консумация на кафе и чай сама или в комбинация е свързана с по-нисък риск от инсулт и деменция“, заключават те.
Учените обаче смятат, че всички данни, които потенциално биха могли да бъдат полезни в борбата срещу такива сериозни заболявания, свързани с възрастта като инсулт и деменция, заслужават повече внимание.