Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Ах, Свети Валентин! Или го празнувате, или активно протестирате срещу празника. Или може би просто нямате никакви предпочитания за този ден и продължавате живота си, без да планирате нещо специално.

Но за тези от вас, които планират да се насладят на празника, денят обикновено се състои от изненадващ букет от рози и романтична вечеря на свещи, завършваща с невероятно сладък десерт за Свети Валентин. Звучи добре, нали?

Тази година изненадайте половинката си на Свети Валентин още повече, като направите сами десерта! Ето защо с Една ви предлагаме 10 страхотни рецепти от Ина Гартън – кулинар и автор на готварски книги, която със сигурност няма да ви разочарова.

Кой каза, че любовта не е сладка?

Профитероли

1 чаша мляко • 100 гр масло • Щипка сол • 1 ч.ч. брашно • 4 големи яйца • 1/2 ч.ч. сметана • 300 гр шоколадов чипс • 2 с.л. мед • 2 с.л. приготвено кафе • ванилов сладолед за сервиране

Загрейте млякото, маслото и солта на умерен огън. Когато маслото се разтопи, добавете брашното наведнъж и го разбийте с дървена лъжица, докато сместа образува тесто. Гответе при непрекъснато разбъркване на слаб огън в продължение на 2 минути. Изсипете горещата смес в купата на кухненския робот, добавете яйцата и разбийте, докато яйцата се смесят с тестото. Сипете сместа в пош с помощта на лъжица и оформете еднакви топчици върху хартията за печене (излизат около 18 броя). С мокър пръст леко натиснете вихъра на всяко топче. Можете също така да използвате и две лъжици, за да оформите профитеролите, ако нямате пош. Печете 20 минути или докато леко покафенеят, след това изключете фурната и ги оставете да престоят още 10 минути. Направете малък процеп отстрани на всяко топче, за да може парата да излезе. Оставете настрана да се охлади. За шоколадовия сос поставете сметаната и шоколадовия чипс в купа, поставена върху вряла вода и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи. Добавете меда и кафето и разбъркайте до гладка смес. За сервиране разрежете всеки профитерол наполовина, напълнете с малка топка сладолед, покрийте с горната част и полейте с леко топъл шоколадов сос.

Мини бисквитки Линцер

350 гр масло на стайна температура • 200 гр захар • 1 ч.л. ванилова есенция • 525 гр обикновено брашно • 1/4 ч.л. сол • 200 гр сладко или конфитюр от малини • Пудра захар

Загрейте фурната до 180°. В купата на миксера смесете маслото и захарта, добавете ванилията. В друга купа пресейте брашното и солта, след което ги добавете към сместа от масло и захар. Разбъркайте на ниска скорост, докато тестото започне да се събира. Изсипете върху повърхност, поръсена с обикновено брашно и оформете на руло. Увийте в прозрачно фолио и охладете за 30 минути. Разточете тестото с дебелина 1/2 см и изрежете 7 см кръгчета с обикновен или набразден нож. На половината от кръгчетата изрежете отгоре малко сърце. Поставете всички бисквитки върху лист за печене. Печете около 20 до 25 минути, докато краищата започнат да покафеняват. Извадете от фурната и оставете да се охладят до стайна температура. Намажете малиновото сладко върху целите бисквитки и отгоре похлупете с тези, на които има изрязано сърце. Поръсете ги с пудра захар.

Шоколадови трюфели

200 гр горчив шоколад • 200 гр полусладък шоколад • 225 мл двоен крем • 2 с.л. ликьор с вкус на портокал, по желание • 1 с.л. приготвено кафе • 1/2 ч.л. ванилова есенция • Пудра захар • Какао на прах

Нарежете шоколада на ситно с остър нож. Поставете го в топлоустойчива купа. Загрейте сметаната в малка тенджера, докато заври. Изключете котлона и оставете крема да престои 20 секунди. Изсипете сметаната през фино сито в купата с шоколад. С телена бъркалка разбъркайте бавно сметаната и шоколада, докато шоколадът се разтопи напълно. Разбъркайте ликьора с аромат на портокал, ако използвате, заедно с кафето и ванилията. Оставете за 1 час на стайна температура. С 2 чаени лъжички оформете кръгли топки от шоколадовата смес върху тава, застлана с хартия за печене. Оваляйте в пудра захар, какао на прах или и в двете.

Потопени в шоколад ягоди

½ кг ягоди • ½ чаша шоколадов чипс • 3 с.л. готварска сметана

Поставете стъклена купа върху тенджера със завряла вода. Загрейте и разбъркайте шоколада и сметаната, докато станат напълно гладки. Потопете ягодите в шоколад. Поставете върху восъчна хартия или фолио, докато шоколадът се втвърди и изсъхне.

Шоколадова торта с касис

За тортата: 12 с.л. масло • 340 гр горчив сладък шоколад, нарязан • 1/2 чаша неподсладено какао на прах • 6 с.л. ликьор от касис • 1 ч.л. екстракт от ванилия • 5 големи яйца на стайна температура • 1 чаша захар • 1/4 ч.л. сол

За глазурата: 170 гр горчив или полусладък шоколад, нарязан • 1/4 чаша готварска сметана • 2 до 3 с.л. ликьор от касис • 1/2 ч.л. екстракт от ванилия

За тортата загрейте фурната на 180 градуса, застелете с хартия за печене форма с подвижно дъно и намазнете. Разтопете маслото и шоколада заедно в топлоустойчива купа, поставена върху тенджера със завряла вода, като разбърквате от време на време до гладка смес. Оставете настрана да се охлади за 5 минути. Разбъркайте какаото на прах, касиса и ванилията и оставете настрана. В купата на миксера разбийте яйцата, захарта и солта на висока скорост за 3 до 5 минути, докато станат бледо жълти и утроят обема си. Изсипете шоколадовата смес в яйчената смес и внимателно разбъркайте с гумена шпатула. Изсипете тестото в подготвената тава и печете 35 до 40 минути. Оставете да се охлади във формата за 30 минути и след това освободете страните. Обърнете внимателно тортата върху плоска чиния за сервиране. За глазурата разтопете шоколада и сметаната заедно в топлоустойчива купа, поставена върху тенджера с вряла вода. Разбъркайте до гладка смес. Изключете котлона, разбийте касиса и ванилията. Оставете да се охлади за 10 минути и разпределете само върху горната част на тортата. Декорирайте с плодчета касис и пудра захар.

Шоколадово крем брюле

1 голямо яйце • 4 жълтъка • ½ чаша захар, плюс допълнително за заливане • 3 чаши сметана • 220 гр горчив шоколад, нарязан • 1 чаена лъжичка разтворими еспресо гранули • ¼ чаша кафе ликьор • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

Загрейте фурната до 160 градуса. Поставете шест формички за суфле в тава за печене. В голяма термоустойчива купа разбийте заедно яйцата, жълтъците и захарта, докато се смесят. Междувременно загрейте сметаната в друга тенджера. Изключете котлона, добавете шоколада и еспресото и разбийте, докато шоколадът се разтопи. Разбъркайте бавно сметановата смес в яйчената смес, след това разбъркайте кафе ликьора и ванилията. Изсипете в приготвените формички догоре. Поставете тавата във фурната и внимателно изсипете малко гореща вода, така че да дойде наполовина по страните на формичките. Печете в продължение на 40 до 50 минути, докато кремовете се закрепят по краищата, но все пак малко дръпнат по средата, когато внимателно се разклащат. За сервирането разпределете равномерно по 1 супена лъжица захар върху всеки крем. С кухненска загрейте захарта, докато се карамелизира равномерно. Оставете да се охлади за 5 минути и сервирайте.

Сладки сърца

350 гр масло на стайна температура • 200 гр захар, плюс допълнително за поръсване • 1 ч.л. екстракт от ванилия • 525 гр обикновено брашно • 1/4 ч.л. сол

Загрейте фурната до 180°. В купата на миксера смесете маслото и захарта, докато се смесят добре, добавете ванилията. В средна купа пресейте заедно брашното и солта, добавете ги към сместа от масло и захар. Разбъркайте на ниска скорост, докато тестото започне да се оформя. Прехвърлете върху повърхност, поръсена с брашно, и оформете плоско руло. Увийте в прозрачно фолио и охладете за 30 минути. Разточете тестото с дебелина 1 см и изрежете бисквитите с форма на сърце. Поставете сърцата върху ненамазнена тава за печене и поръсете със захар. Печете 20 до 25 минути, докато краищата започнат да покафеняват. Оставете бисквитите да се охладят до стайна температура и сервирайте.

Карамелени бонбони с морска сол

Растителна мазнина • ¼ чаша вода • 1 ½ чаши захар • ¼ чаша лек царевичен сироп • 1 чаша готварска сметана • 5 с.л. масло • 1 ч.л. морска сол, плюс допълнително за поръсване • ½ ч.л. екстракт от ванилия

Покрийте тава с хартия за печене, след което леко намажете хартията с масло. В дълбока тенджера комбинирайте ¼ чаша вода, захарта и царевичния сироп и оставете да заври на средно силен огън. Варете, докато сместа стане златисто кафяво (около 10 минути.) Не разбърквайте – просто завъртете съда. Наблюдавайте внимателно, тъй като бързо ще изгори, след като започне да става кафяво. Междувременно сместа, маслото и 1 чаена лъжичка моркса сол се добавят в малка тенджера на умерен огън. Когато захарната смес е готова, изключете котлона и бавно добавете сметановата към захарната смес. Бъдете внимателни – ще се надигне! Разбъркайте и добавете ванилията с дървена лъжица и варете на средно слаб огън за около 10 минути. Свалете го от огъня, когато сместа започне да се втвърдява. Много внимателно (горещо е!) изсипете карамела в подготвената тава и оставете в хладилника за няколко часа, докато стегне. Когато карамелът се изстуди, нарежете на парчета и поръсете с морска сол. Увийте бонбоните в пергаментова хартия и охладете преди сервиране.

Eton mess

400 гр пресни малини • 1 чаша + 3 супени лъжици захар • 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок • 1 супена лъжица малинов ликьор • 1½ чаши студена сметана • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия • Меренг (целувки), натрошени на парчета

Изсипете половината малини, 1 чаша захар и лимоновия сок в тиган за соте. Раздробете леко плодовете с вилица и оставете сместа да заври на средно силен огън. Намалете котлона и оставете да къкри 10 минути, като разбърквате от време на време, докато сместа стане сиропирана. Добавете останалите малини и ликьора в горещата смес и охладете. В купата на миксера разбийте сметаната, останалите 3 супени лъжици захар и ванилията на средно висока скорост, докато образува твърди върхове. В декоративни чаши сложете лъжица бита сметана, лъжица малинова смес и след това няколко парченца меренг. Повторете веднъж или два пъти, в зависимост от размера на чашите, докато се напълнят, завършвайки с плодове и лъжица сметана. Сервирайте веднага или охладете за един час, докато сте готови за сервиране.

Малинов чийзкейк

За блата: 1 ½ чаши натрошени бисквити • 1 супена лъжица захар • 6 супени лъжици масло, разтопено 

За пълнежа: 800 гр крема сирене на стайна температура • 1 ½ чаши захар • 5 големи яйца на при стайна температура • 2 жълтъка на стайна температура • 1/4 чаша заквасена сметана • 1 супена лъжица настъргана лимонова кора • 1 ½ чаени лъжички екстракт от ванилия

Загрейте фурната до 180 градуса. За да направите блата, смесете натрошените бисквити, захарта и разтопеното масло, докато се навлажни. Изсипете във форма с подвижно дъно и с ръце натиснете към дъното и малко по страните. Печете 8 минути. Охладете до стайна температура. Повишете температурата на фурната до 230 градуса. За пълнежа смесете крема сиренето и захарта в купата на миксера, докато стане лека и пухкава, около 5 минути. Намалете скоростта на миксера до средна и добавете яйцата и жълтъците, по две наведнъж, като разбъркате добре. На по-ниска скорост добавете заквасената сметана, лимоновата кора и ванилията. Разбъркайте старателно и изсипете върху охладения блат. Печете около 1 час и 15 минути. Извадете тортата от фурната и я оставете да престои на стайна температура за 2-3 часа, докато се охлади напълно. Оставете в хладилник за една нощ. Извадете тортата от формата, като внимателно прекарате горещ нож около външната ѝ част. По желание може да залеете с малинов сироп или конфитюр.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *