Някои ги наричат кексчета, други предпочитат американското им име – мъфини.
Ние ги обичаме всякак – и сладки, и солени.
И тъй като се задават хладни температури, не ни остава нищо друго освен да се завъртим около хладилника, да огледаме какви продукти имаме и да се вдъхновим с тези 3 златни рецепти за малките вкусни тестени изкушения от архива на Edna.bg.
Загрейте фурната, запретнете ръкавите и нека ги приготвим така, както ги обичаме най-много!
Чийзкейк мъфини
Необходими продукти:
за основата:
150 г какаови бисквити
50 г краве масло
за пълнежа:
500 г крем сирене
200 г течен шоколад
150 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
2 яйца
1 щипка сол
за гарниране:
250 мл животинска сметана
12 коктейлни череши
Начин на приготвяне:
Бисквитите се смилат в блендер.
Към тях се налива разтопеното масло, разбърква се добре.
Сместа се разпределя в метална форма за мъфини, в която са поставени силиконови форми за мъфини, притиска се добре.
Пече се 6–8 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, след което се охлажда.
Крем сиренето се разбива със захарта, солта, ваниловата захар и яйцата.
Около 1/4 от сместа се заделя, към останалата се прибавя шоколадът и се разбърква добре, до получаване на хомогенна смес.
Шоколадовата смес се разпределя във формата за мъфини, върху охладената основа. Заравнява се. Отгоре се слага от белия крем и пак се заравнява.
Мъфините се пекат в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 20 минути. Оставят се да се охладят във фурната. След това се прибират в хладилник за 2 часа.
Гарнират се с бита сметана и черешка.
Мъфини с тиквичка и сирене
Необходими продукти:
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. сол
черен пипер
1 голямо яйце
150 мл. айран
5 с.л. зехтин
1 настъргана тиквичка
100 г сирене
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете в купа всички сухи съставки – брашното, бакпулвера, содата, кимиона, солта и пипера и ги разбъркайте. В друга купа разбийте с тел яйцето, айрана и зехтина.
Изсипете течните съставки в сухите и разбъркайте с лъжица. Добавете настърганата, отцедена тиквичка и натрошете сиренето.
Разбъркайте. Намаслете и набрашнете форма за мъфини и разпределете сместа. Изпечете кексчетата за около половин час, като ги проверявате с клечка. Аз сложих хартиени форми, но мисля, че без тях по-лесно ще ги извадите.
Охладете и поднесете.
Орехови кексчета с кафе и шоколад
Необходими продукти
100 г орехи
100 г пудра захар
100 г брашно
100 мл олио
2 яйца
2 с. л. инстантно кафе
1 ч. л. бакпулвер
за крема:
375 г крем сирене
150 г течен шок
Начин на приготвяне:
Орехите се смилат. Яйцата се разбиват много добре, наливат се олиото и разтвореното в 2–3 с. л. гореща вода кафе. Разбърква се добре.
Сипват се смесените захар, брашно и бакпулвер и се разбърква добре. Накрая се слагат орехите.
Тестото се разпределя в тава за мъфини, в отворите на която са поставени хартиени формички за мъфини.
Пече се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Готовите кексчета се охлаждат.
Крем сиренето се разбърква с течния шоколад.
От кексчетата се изрязват капачета. Издълбават се леко с лъжичка и се пълнят с крема, с помощта на пош.
Издълбаната част се поръсва върху крема. Слагат се капачетата и се поръсват с пудра захар.