Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Някои ги наричат кексчета, други предпочитат американското им име – мъфини.

Ние ги обичаме всякак – и сладки, и солени.

И тъй като се задават хладни температури, не ни остава нищо друго освен да се завъртим около хладилника, да огледаме какви продукти имаме и да се вдъхновим с тези 3 златни рецепти за малките вкусни тестени изкушения от архива на Edna.bg.

Загрейте фурната, запретнете ръкавите и нека ги приготвим така, както ги обичаме най-много!

Чийзкейк мъфини
Image result for чийзкейк мъфин

Необходими продукти:

за основата:
150 г какаови бисквити
50 г краве масло
за пълнежа:
500 г крем сирене
200 г течен шоколад
150 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
2 яйца
1 щипка сол
за гарниране:
250 мл животинска сметана
12 коктейлни череши

Начин на приготвяне:

Бисквитите се смилат в блендер.

Към тях се налива разтопеното масло, разбърква се добре.

Сместа се разпределя в метална форма за мъфини, в която са поставени силиконови форми за мъфини, притиска се добре.

Пече се 6–8 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, след което се охлажда.

Крем сиренето се разбива със захарта, солта, ваниловата захар и яйцата.

Около 1/4 от сместа се заделя, към останалата се прибавя шоколадът и се разбърква добре, до получаване на хомогенна смес.

Шоколадовата смес се разпределя във формата за мъфини, върху охладената основа. Заравнява се. Отгоре се слага от белия крем и пак се заравнява.

Мъфините се пекат в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 20 минути. Оставят се да се охладят във фурната. След това се прибират в хладилник за 2 часа.

Гарнират се с бита сметана и черешка.

Мъфини с тиквичка и сирене
Мъфини с тиквичка и сирене

Необходими продукти:

200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. сол
черен пипер
1 голямо яйце
150 мл. айран
5 с.л. зехтин
1 настъргана тиквичка
100 г сирене

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете в купа всички сухи съставки – брашното, бакпулвера, содата, кимиона, солта и пипера и ги разбъркайте. В друга купа разбийте с тел яйцето, айрана и зехтина.

Изсипете течните съставки в сухите и разбъркайте с лъжица. Добавете настърганата, отцедена тиквичка и натрошете сиренето.

Разбъркайте. Намаслете и набрашнете форма за мъфини и разпределете сместа. Изпечете кексчетата за около половин час, като ги проверявате с клечка. Аз сложих хартиени форми, но мисля, че без тях по-лесно ще ги извадите.
Охладете и поднесете.

Орехови кексчета с кафе и шоколад
Image result for Орехови кексчета с кафе и шоколад

Необходими продукти

100 г орехи
100 г пудра захар
100 г брашно
100 мл олио
2 яйца
2 с. л. инстантно кафе
1 ч. л. бакпулвер
за крема:
375 г крем сирене
150 г течен шок

Начин на приготвяне:

Орехите се смилат. Яйцата се разбиват много добре, наливат се олиото и разтвореното в 2–3 с. л. гореща вода кафе. Разбърква се добре. 

Сипват се смесените захар, брашно и бакпулвер и се разбърква добре. Накрая се слагат орехите. 

Тестото се разпределя в тава за мъфини, в отворите на която са поставени хартиени формички за мъфини. 

Пече се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Готовите кексчета се охлаждат. 

Крем сиренето се разбърква с течния шоколад. 

От кексчетата се изрязват капачета. Издълбават се леко с лъжичка и се пълнят с крема, с помощта на пош. 

Издълбаната част се поръсва върху крема. Слагат се капачетата и се поръсват с пудра захар.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *