Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас
Вариант на коронавируса, открит за първи път в Обединеното кралство и разпространен по света, изглежда развива нова мутация, за която учените се страхуват, че може да стане резистентна на ваксините, съобщава Business Insider. 

Мутацията се среща и във вариантите, открити в Южна Африка и Бразилия. Учените смятат, че позволява на вируса да избяга от антитела, произведени от тялото, след имунизация или предишна коронавирусна инфекция. Следователно ваксините и някои лекарства срещу антитела може да не работят толкова добре.

Единадесет случая на варианта, наречен B.1.1.7, са имали мутация E484K в набор от данни от над 200 000 в Обединеното кралство, съобщи Public Health England на 26 януари.Великобритания засече мутацията от ЮАР при хора, които не са пътувалиЖителите в някои части на Съри, югозападно от Лондон, са тествани дали проявяват някакви симптоми

Професор Лорънс Йънг, вирусолог от Университета в Уоруик коментира, че мутацията е “проблем”.

Фактът, че вариантът от Великобритания изглежда придобива тази мутация “показва, че вирусът е много вероятно да се адаптира към нашия имунен отговор”, каза той.

“Южноафриканският вариант може да бъде в състояние по-ефективно да реинфектира лица, които преди това са били заразени с оригиналната форма на вируса,” каза той в изявление. “Това вероятно се дължи отчасти на мутацията E484K, която може да отслаби имунния отговор.”

Той обясни, че мутацията може да повлияе и колко дълго продължава реакцията на антителата.

Вариантът, открит в Обединеното кралство, е секвениран в 55 различни страни, включително САЩ. Според докладите, базирани на данни на GISAID, в САЩ има 342 случая.

Производителят на ваксини Novavax заяви в четвъртък, че тяхната ваксина COVID-19 работи по-слабо за варианта, открит в Южна Африка. Johnson&Johnson също заявиха в петък, че ваксината им е по-малко ефективна за варианта – учените предполагат, че това се дължи на мутацията E484K.

И Pfizer, и Moderna заявиха, че техните ваксини срещу COVID-19 действат, макар и малко по-малко срещу варианти на мутацията.

 Нито една компания не е тествала все още в реални условия мутацията.Нова мутация на коронавируса повдига въпроси за ваксинитеНовата мутация на вируса може да направи някои ваксини по-малко ефективни

“Ако тази мутация E484K е придобита от повечето варианти B.1.1.7 на Обединеното кралство, то неотдавнашните уверения от скорошни проучвания, показващи, че mRNA ваксините (като Moderna и Pfizers) все още ще предлагат оптимална защита срещу оригиналния вариант на Обединеното кралство, може тези проучвания вече да не са меродавни”, коментира в изявление д-р Джулиан Танг, клиничен вирусолог от Университета в Лестър.

“Това е тревожно развитие, макар и не съвсем неочаквано”, каза Танг.

Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг, казва в изявление, че въпреки че все още не са направени оценки за ефективността на ваксините, които се използват в момента в Обединеното кралство – от производителите на лекарства Pfizer и AstraZeneca – е възможно те да работят добре срещу варианти на B.1.1.7 с тази мутация.

Вирусните мутации се случват, когато вирусът се репликира. Това е нормален процес, но мутациите стават тревожни, когато започнат да влияят на поведението на вируса.

Public Health England съобщи, че предварителната информация предполага, че повече от едно заразяване е причинило мутацията E484K.

Може да се случи и защото някой е заразен както с варианта от Южна Африка или Бразилия, така и с варианта, открит във Великобритания, каза Танг.

Йънг обясни, че каквито и промени да са настъпили с B.1.1.7 или други варианти на вируса, стандартните мерки за ограничаване на предаването – например измиване на ръцете и социално дистанциране – ще предотвратят инфекцията.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *