Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Над 3500 граждани са преминали имунизация във ВМА до момента. Прави впечатление, че най-възрастният човек е на 96 години, а най-младият на 18 г.

Това коментира в ефира на bTV д-р Магдалена Баймакова от ВМА.

“Смятам, че организацията на ваксинирането към момента е добра. Важното беше да пристъпим към масова имунизация, което е факт. Колкото по-рано, толкова по-добре. Разбира се, че в момента има някакви неудобство, но те във времето ще бъдат изчистени”, посочи тя.

“Възможно е при някои от хората да се проявят странични ефекти от поставянето на препарата, като те бива две основни групи. Най-честият ефект, който се наблюдава е чувствителност на мястото на инжектирането, тъй като говорим за мускулна апликация. Описани са появата на главоболие, умора, болки в мускулите. Те се проявяват скоро след поставянето на дозата. Те са краткотрайни и се проявяват в рамките на 12 часа, но до няколко дни отшумяват. Но това не е проблем, не е нещо притеснително”, категорична е д-р Баймакова.

Тя съветва хора, които имат алергична компонента по принцип, е важно да прочетат кратката характеристика на продукта, да видят кои са помощните вещества в продукта и да преценят дали имат непоносимост към някоя от тях.

“В такива ситуации се препоръчва кансултация с лекар, за да се прецени дали да се направи подготовка – прием на антихистаминов препарат преди и няколко дни след поставянето на ваксината”, обясни лекарят. 

д-р Баймакова е категорична, че тези, които са преболедували също е желателно да се включат в процеса на имунизация. Условието е да са минали поне 90 дни след боледуване. 

“Изискването към хората преди ваксинацията е да са относително здрави. Да нямат в този момент остро фибрилно заболяване. Трябва да се има предвид, че физически антоварвания след апликацията не са препоръчителни”, допълни тя. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *