Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас
Алън Рикман – недоброжелателният професор Снейп от филмите за Хари Потър е един от най-уважаваните британски телевизионни и театрални актьори, известен по целия свят с ролите си в толкова различни филми като: „Умирай трудно”; „Боб Робъртс”; „Galaxy Quest” и „Наистина любов”.

Добър вечер, г-н Потър.” – от екрана прозвучава един плътен и дълбок мъжки глас, а думите се нареждат една след друга бавно и равно.

Снейп разполага с цялото време на света, с цялата Вселена, за да открие онази отвара, която може да се превърне един ден във Философския камък.
Снимка: Getty

Рикман е роден на 21 февруари 1946 година в Южен Хамърсмит, Лондон в семейство от работническата класа. Майка му Маргарет Дорийн Роус е домакиня, а баща му Бърнард Рикман работи в завод. Майката на Рикман е от Уелс и е методистка, а баща му произхожда от ирландско католическо семейство. Алън има по-голям брат Дейвид, роден в 1944 година и занимаващ се с графичен дизайн, и по-малък брат Майкъл, роден през 1947 година, работещ като треньор по тенис, както и по-малка сестра Шелия, родена през 1949 година. Рикман посещава училище в Актън, в което се преподава по метода на Монтесори. 

Алън Рикман
Снимка: Getty
Когато Алън е на 8 години, баща му умира. Майката на Рикман се омъжва отново, но се развежда след три години. По-късно Рикман казва, че майка му има само една любов в живота си. 

Алън се отличава в училище в калиграфията и акварелното рисуване и печели стипендия в средно училище в Лондон, където започва да се занимава с драма. След това Рикман посещава Колежа за изкуство и дизайн към Университета за изящни изкуства в Лондон, а след това следва в Кралския колеж за изкуство. Това образование му позволява да работи като графичен дизайнер за радикалния вестник „Нотинг Хил Хералд“, което той смята за по-сигурен занаят от актьорството.

Алън Рикман
Снимка: Getty

След като завършва, заедно с приятели Рикман отваря студио за графичен дизайн, наречено „Графити“, но след 3 години успешен бизнес той решава да се заеме професионално с актьорство. Алън пише до Кралската академия за драматично изкуство, молейки за прослушване, след което е приет и посещава академията от 1972 до 1974 година.

Докато следва там, разучава творбите на Шекспир и за да се издържа работи като декоратор при сър Найджъл Хоторн и сър Ралф Ричардсън, като печели няколко награди.
Алън Рикман
Снимка: Getty
Алън Рикман е известен с участието си в телевизионни продукции, кинопродукции и с театралните си роли.

Играе в поставената на Бродуей пиеса Private Lives през 2002 година и за ролята си е номиниран за втори път за награда „Тони“, след като през 1987 година за пръв път е номиниран за ролята си в пиесата „Опасни връзки“ (Les Liaisons Dangereuses). Рикман участва в пиесата на Тереса Ребек„Семинар“ (Seminar), поставена на Бродуей през 2011 година.

Умира на 14 януари 2016 г. в Лондон от рак на панкреаса.

Източник: edna.bg

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *