Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Питателни, ароматни… да си оближеш пръстите

Всички обичаме да си спомняме с умиление за закуските, които едно време ни приготвяха нашите баби и майки.

Е, може би не бяха най-здравословните и не включваха чия, авокадо и безглутенови съставки, но пък ни правеха щастливи. 

Ето защо днес сме решили да ви върнем назад в добрите стари времена, когато тестото не беше враг, а пържените закуски бяха на почит.

С edna.bg ви припомняме рецептите за най-вкусните закуски от нашето детство!

Маслени милинки със заливка 

ЗА ТЕСТОТО – брашно – 500 г / прясно мляко – 200 мл / мая – 1 пакетче,  / сол – 1 ч.л. / захар – 1 ч.л. / зехтин – 1 с.л.

ЗА ПЛЪНКАТА – сирене – 150 г / яйца – 1 бр. / масло – 20 г краве

ЗА ЗАЛИВКАТА – яйца – 1 бр. / сол – 1 щ. / прясно мляко – 100 мл / брашно – 2 с.л. / масло – 2 с.л. краве, меко / мас – 2 с.л. свинска, за намазване на тавата

Брашното пресейте заедно със сухата мая и в него направете кладенче. Сипете затопленото мляко, сол, захар и зехтин, разбъркайте и омесете гладко тесто. Поставете тестото в купа с 2 с.л. олио, покрийте с фолио и оставете да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 5-6 мм. За плънката разбийте с вилица яйцето с щипка сол и в него размачкайте сиренето.

Разнесете плънката по кората от тесто и тук-там сложете кубчета от кравето масло. Навийте кората на руло и разтеглете на фитил, а след това нарежете на охлюви, дебели 2 см (около 16 бр. се получават).

Подредете ги в тава /широка 30 см/, намазнена със свинска мас и оставете да втасат още веднъж.

Направете заливка, като смесите разбито яйце с малко сол, меко краве масло, две лъжици брашно и разбъркайте добре с 1 малка чашка прясно мляко.

Разпределете сместа върху всяка милинка и сложете да се изпекат в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

<p><strong>Маслени милинки със заливка  - ЗА ТЕСТОТО</strong> - брашно - 500 г / прясно мляко - 200 мл / мая - 1 пакетче,  / сол - 1 ч.л. / захар - 1 ч.л. / зехтин - 1 с.л.</p>

<p><strong>ЗА ПЛЪНКАТА</strong> - сирене - 150 г / яйца - 1 бр. / масло - 20 г краве</p>

<p><strong>ЗА ЗАЛИВКАТА</strong> - яйца - 1 бр. / сол - 1 щ. / прясно мляко - 100 мл / брашно - 2 с.л. / масло - 2 с.л. краве, меко / мас - 2 с.л. свинска, за намазване на тавата</p>

<p>Брашното пресейте заедно със сухата мая и в него направете кладенче. Сипете затопленото мляко, сол, захар и зехтин, разбъркайте и омесете гладко тесто. Поставете тестото в купа с 2 с.л. олио, покрийте с фолио и оставете да втаса, докато удвои обема си.</p>

<p>Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 5-6 мм. За плънката разбийте с вилица яйцето с щипка сол и в него размачкайте сиренето.</p>

<p>Разнесете плънката по кората от тесто и тук-там сложете кубчета от кравето масло. Навийте кората на руло и разтеглете на фитил, а след това нарежете на охлюви, дебели 2 см (около 16 бр. се получават).</p>

<p>Подредете ги в тава /широка 30 см/, намазнена със свинска мас и оставете да втасат още веднъж.</p>

<p>Направете заливка, като смесите разбито яйце с малко сол, меко краве масло, две лъжици брашно и разбъркайте добре с 1 малка чашка прясно мляко.</p>

<p>Разпределете сместа върху всяка милинка и сложете да се изпекат в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.</p>
Селски мекици

Продукти –  брашно – 1 кг / мая – 1 п. суха / сол – малко / яйца – 3 бр. / олио – 3 с.л. / захар – 3 с.л. / вода – 600 г хладка

Всички продукти се разбъркват добре до получаване на средно меко тесто.

Оставя се да втаса 1 час

Пържат се мекички в горещо олио от двете страни и се отцеждат по желание върху домакинска хартия.

Пържени филийки с кисело мляко 

Продукти – яйца – 4 броя / хляб – 9 филии бял / олио – около 200 мл / кисело мляко – 1 кофичка / сода – 1 к.л. за хляб / сол

Разбъркайте содата към киселото мляко, а след това го разбийте с яйцата.

Посолете леко на вкус. Загрейте мазнината в тиган.

Оваляйте всяка филийка в яйчената смес и сложете да се пържат последователно от двете страни.

Готовите пържени филийки с кисело мляко се отцеждат върху кухненска хартия.

<p><strong>Пържени филийки с кисело мляко  - Продукти -</strong> яйца - 4 броя / хляб - 9 филии бял / олио - около 200 мл / кисело мляко - 1 кофичка / сода - 1 к.л. за хляб / сол</p>

<p>Разбъркайте содата към киселото мляко, а след това го разбийте с яйцата.</p>

<p>Посолете леко на вкус. Загрейте мазнината в тиган.</p>

<p>Оваляйте всяка филийка в яйчената смес и сложете да се пържат последователно от двете страни.</p>

<p>Готовите пържени филийки с кисело мляко се отцеждат върху кухненска хартия.</p>

<p> </p>
Кифлички с мармалад

Продукти –  брашно – 1 кг / яйца – 5 бр. / прясно мляко – 500 мл / мая – 1 бр./1 пакетче / олио – 150 мл / захар – 6 – 8 с.л. / ванилия – 1 бр. / мармалад

Затопля се прясното мляко. Към него се добавят: маята, 3-4 с.л. захар, 3-4 с.л. брашно. Сместа се оставя на страна за около 10 минути, за да се надигне.

Брашното, яйцата(без единия жълтък), олиото, ванилията и 3-4 с.л. захар се смесват с вече надигналата се смес.

Тестото се замесва и се оставя да втаса за 30-35 минути. След като втаса се премесва и се разделя на 4 равни топки. Топките се оставят на масата върху олио, за да се поотпуснат малко.

Разточват се и се режат на триъгълничета (с дебелина около 1 см). Добавя се мармалад (по възможност по гъст) и се навиват.

Отделеният жълтък се разбива с малко олио и се намазват кифличките. Поръсват се с захар и се оставят малко да се надигнат.

Пекат се на 200° и постепенно на 250°.

<p><strong>Кифлички с мармалад - Продукти </strong>-  брашно - 1 кг / яйца - 5 бр. / прясно мляко - 500 мл / мая - 1 бр./1 пакетче / олио - 150 мл / захар - 6 - 8 с.л. / ванилия - 1 бр. / мармалад</p>

<p>Затопля се прясното мляко. Към него се добавят: маята, 3-4 с.л. захар, 3-4 с.л. брашно. Сместа се оставя на страна за около 10 минути, за да се надигне.</p>

<p>Брашното, яйцата(без единия жълтък), олиото, ванилията и 3-4 с.л. захар се смесват с вече надигналата се смес.</p>

<p>Тестото се замесва и се оставя да втаса за 30-35 минути. След като втаса се премесва и се разделя на 4 равни топки. Топките се оставят на масата върху олио, за да се поотпуснат малко.</p>

<p>Разточват се и се режат на триъгълничета (с дебелина около 1 см). Добавя се мармалад (по възможност по гъст) и се навиват.</p>

<p>Отделеният жълтък се разбива с малко олио и се намазват кифличките. Поръсват се с захар и се оставят малко да се надигнат.</p>

<p>Пекат се на 200° и постепенно на 250°.</p>
Тутманик на конци

Продукти –  мая – 20 г жива / захар – 1 ч.л. / прясно мляко – 200 мл / кисело мляко – 125 г / сол – 1 ч.л. / масло – 100 г разтопено / олио – 100 мл / яйца – 1 яйце + 1 белтък / жълтъци – 1 бр. за намазване / брашно – 4 ч.ч. + за доомесване / сирене – 300 г

Активираме маята със захарта и част от прясното мляко. След като шупне, прибавяме останалото прясно мляко, киселото мляко, яйцето, белтъка и 1/3 от мазнината.

След като всичко е смесено добре, добавяме малко по малко брашното и солта до получаване на меко лепнещо тесто. Оставяме да втаса за около час.

Разделяме тестото на 4 части. Разточваме с ръце до получаване на кора. Намазваме с масло и натрошаваме сирене.

Навиваме на руло и поставяме в тавичка, като леко засукваме корите.

Намазваме тутманика с жълтъка. Изчакваме да втаса отново.

Печем тутманика в умерена на 170 градуса фурна да златисто.

<p><strong>Тутманик на конци - Продукти</strong> -  мая - 20 г жива / захар - 1 ч.л. / прясно мляко - 200 мл / кисело мляко - 125 г / сол - 1 ч.л. / масло - 100 г разтопено / олио - 100 мл / яйца - 1 яйце + 1 белтък / жълтъци - 1 бр. за намазване / брашно - 4 ч.ч. + за доомесване / сирене - 300 г</p>

<p>Активираме маята със захарта и част от прясното мляко. След като шупне, прибавяме останалото прясно мляко, киселото мляко, яйцето, белтъка и 1/3 от мазнината.</p>

<p>След като всичко е смесено добре, добавяме малко по малко брашното и солта до получаване на меко лепнещо тесто. Оставяме да втаса за около час.</p>

<p>Разделяме тестото на 4 части. Разточваме с ръце до получаване на кора. Намазваме с масло и натрошаваме сирене.</p>

<p>Навиваме на руло и поставяме в тавичка, като леко засукваме корите.</p>

<p>Намазваме тутманика с жълтъка. Изчакваме да втаса отново.</p>

<p>Печем тутманика в умерена на 170 градуса фурна да златисто.</p>

<p> </p>

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *