Обикновено причината за подуването на корема са газовете или други храносмилателни проблеми.
Въпреки, че неразположението може да бъде симптом на сериозно медицинско състояние, обикновено бива причинено от храна. Подуването на корема е различно от задържането на вода, което представлява повишено количество на течности в тялото – за него очаквайте материал скоро.
Ето кои са най-често срещаните храни, които могат да причинят подуване, заедно с предложения с какво да ги заместим.
Грозде
Гроздето е труден за храносмилане продукт. Фруктозата, която е в изобилие в гроздето, причинява образуването на газове и неизбежно води до подуване на корема. Работата е там, че за храносмилането си стомахът изисква определени ензими, които не винаги се произвеждат в точното количество. Това се отнася и за ябълки, праскови, пъпеши и круши. Освен това гроздето е доста калорично, така че рядко се препоръчва да се яде и то само като десерт.
Зеле
Самото зеле е изключително полезен зеленчук: богато е на фибри, различни минерали и витамин К , но е по-добре да го откажете, преди да облечете плътно прилепнала рокля. Важно: това се отнася само за сурови зеленчуци, тъй като термичната обработка унищожава грубите фибри, което е основната причина за подуване на корема. Задушено или печено зеле може да се яде по всяко време.
Хляб и сладкиши
По принцип хлябът и всякакви печени изделия, приготвени от бяло брашно, трябва да бъдат ограничени, тъй като те няма да донесат на тялото нищо, освен допълнително натоварване с въглехидрати. Маята и захарта, използвани за приготвянето на хляб, предизвикват газове и ферментация в стомаха и могат да причинят подуване на корема и множество други неудобни усещания. Ако изобщо не можете да се откажете от хляба, изберете опциите без дрожди, направени от пълнозърнесто брашно.
Кисело или плодово мляко
Лактозата и млечните бактерии, откритиващи се във всички млечни продукти, могат да причинят подуване и затруднено храносмилане, но ако се консумират с плодове и захар (а конфитюрите и конфитюрите съдържат и двете), ситуацията може да се влоши. За храносмилането такава смес е изключително трудна: протеините се разграждат дълго време, а сладкото междувременно започва да ферментира. Между другото, това се отнася и за кафето с мляко – ако не пиете чисто кафе, опитайте да замените кравето мляко с растително мляко.
Газирана вода
Всичко тук е повече от логично: както газираните напитки, така и обикновената минерална вода съдържа въздушни мехурчета, което неизбежно води до увеличаване на обема на стомаха. Подуването може да продължи до 3-4 часа и да бъде придружено от тежест и дискомфорт. Това не е причина да се отказвате изобщо от минералната вода – тя е много полезна – но към употребата й трябва да се подхожда предпазливо.
Превод и редакция: TRENDY NEWS