Няма изискана вечеря без вкусен десерт – страхотна торта, приготвена по сложна рецепта; впечатляващ крем, чието начало се крие някъде назад в историята, или поне сладкиш, пълен с най-различни апетитни добавки.
Тези сладки изкушения са най-големият враг на добрата фигура и диетолозите обикновено настояват да ги премахнем безвъзвратно от менюто си!
Но… малко са хората, които могат да устоят на парче вкусна торта, покрита със сметана, шоколад, млечен крем или прилично количество плодове.
Думата „торта“ идва у нас от италианския език. Това е сладкарско изделие, обикновено в кръгла форма и на етажи – тестените блатове се редуват със слоеве крем. Украсата е от плодове, ядки, шоколад, сметана и други, пишат 10te.bg.
И, ако сега ви попитат коя е вашата любима торта, едва ли бихте се затруднили в отговора си. В помощ на всички, които държат на изискания вкус и искат да са винаги в крак с тенденциите, световната кулинарна общност състави списък на най-емблематичните за съсловието торти, които категорично са чест за всяка трапеза.
От Edna.bg разкриват 5-те най-популярни торти по света.
Наполеон
Съществуват две версии за произхода на тортата. Първата гласи, че Жозефина спипала Наполеон да шепне в ухото на придворна дама. Императорът не се смутил и заявил, че се интересувал от тайна рецепта за нов десерт. Жозефина, естествено, не му повярвала, но поръчала на придворния сладкар да направи тортата по съставките, които споделил съпругът й. Новата торта се оказала изумителна. Така получила названието си “Наполеон” в чест на императора. Историческата версия е по-прозаична. През 1912 г. Русия празнувала сто години от края на Отечествената война. Сладкарите в Москва направили многопластова торта с обилен крем и във формата на триъгълна шапка. “Наполеон” бързо се превърнал в хит сред сладкарите.
Сахер
Шоколадова торта, типичен десерт от виенската кухня и една от най-популярните в света. Изобретена е от австриеца Франц Сахер, който на 14 години започнал работа като стажант-сладкар в придворната кухня на министъра на външните работи Клеменс фон Метерних. През 1832 г. той нарежда да се направи необичаен десерт за високопоставени гости. Тъй като главният сладкар бил болен, 16-годишният Франц Сахер се заема със задачата и създава неповторима торта с шоколадови блатове и сладко от мандарини, покрита с шоколадова глазура. Гостите са зашеметени, а тортата прославя името на създателя си по целия свят.
Тирамису
Италианците вкарват нежния вкус на маскарпоне в една от най-популярните торти в света. На италиански “тирамису“ означава буквално “ободрѝ ме!“ заради двете си съдържащи кофеин съставки – кафето и какаото. За време на появата му се сочат 60-те година на XX век. “Тирамису” е сред най-разпространените десерти днес. Рецептата му е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти.
Чийзкейк
Един от най-старите текстове за направа на печива със сирене принадлежат на древногръцкия лекар Аеджимиус, живял преди Хипократ. В изследователски книги се споменава, че първите чийзкейкове са се появили на о-в Самос през VIII-VII в. преди н.е. Известно е също, че такива малки кейкове са били раздавани на атлетите по време на първите Олимпийски игри през 776 г. пр.Хр. В древния Рим десертът е бил много обичан от Юлий Цезар. Оттогава основните продукти за вкусния сладкиш са неизменни – сирене/извара, мед/захар, яйца, малко брашно, стафиди.
Гараш
Ще завършим прегледа на най-известните торти с класическата “Гараш”. Тя радва небцето на по-заможния българин още от началото на века и изглежда, че дори е създадена у нас, когато известната софийска сладкарница на чеха Панах на булевард “Дондуков“ преминава в ръцете на унгарци, единият от които се казвал Гараш. За него се предполага, че е и автор на тортата. Изключително сладка, подчертано шоколадовата наслада с орехи и сметана се украсява с наредени в кръг боядисани в зелено бадеми или с кокосови стърготини.