Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Точно преди една година регистрирахме първите случаи на коронавирус у нас.

Те бяха в Плевен и в Габрово. Хората бяха много притеснени и цяла нощ работихме, защото целите болници се изследваха. Тогава не бяхме подготвени, нямаше маски и защитни облекла. Грешката, която отчитаме е, че се допусна да се създаде едно недоверие, а когато го има – идва страхът. Тогава говориха и хора, които не са лекари. Ние се информираме и  изнасяме обективната информация. Винаги съм бил честен с хората и съм казвал всичко. Пред съвестта си съм чист.

Това заяви директорът на НЦЗПБ проф.Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

Що се отнася до мутациите, той заяви, че само британската мутация е у нас.

“В областите Кюстендил, Сливен, Бургас са британски. Другите мутации ги чакаме с готовност. Засега всичките мутации с изключение на нигерийската се покриват от ваксините”, обясни още проф. Кантарджиев.

Винаги имаме възможност да търсим и нови мутации. Тогава фирмите – производители на ваксини, имат готовност да пригодят ваксините за тях. Коронавирусът  може да придобие сезонен и ендемичен характер. Ендемията означава да се появява при определени групи от хора и да продължава дълго време, обясни още директорът на НЦЗПБ.

По думите му производителите застават за две убождания от една и съща ваксина, а в момента се водят изследвания за това двете убождания да са от различни ваксини.

Що се отнася до преболедувалите, той заяви, че за тях е нужна една доза. “За да реновират имунитета си. Съветвам ги това да се прави есента”, каза още той.

Възможно е да се комбинира ваксината срещу коронавируса с тези за грипа, смята още проф. Кантарджиев.

“За коронавируса и за неговата патогенеза знаем повече за една година, отколкото за много други вируси. Сега като се затопли времето и разпространението му и неговите мутации ще намалее.”

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *