Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Атанас Христов Мангъров е български лекар  инфекционист и педиатър, доказан професионалист в сферата си.

След първоначалното си участие в Националния оперативен щаб през 2020 г., Мангъров изразява твърдо несъгласие с налаганите противовирусни мерки. Той води редица спорове за това, кое е ефективно при такъв вид пандемия. Днес пред Trendy News, той ни даде категорична опозиция за COVID-19, ваксини и противоепидемични мерки.

Здравейте, доц. Мангъров! Благодаря Ви, че се съгласихте на това интервю за TRENDY. Първият ми въпрос към вас е относно сегашните мерки в България. Смятате ли, че наложените строги мерки са актуални?

– Не, ни най-малко. Това не е начина да се борим с един такъв епидемичен процес. Влизаме във времето, където пак се връщаме към тези мерки от септември. Ефектът е нулев! Тези мерки нямат медицински основания.

Какви мерки бихте наложили Вие?

– Хората трябва да живеят свободно. Тези които са болни да си останат вкъщи, а тези които са много болни да влязат в болница. Най-застрашените да се пазят и ние да ги пазим, както сме действали винаги. Животът трябва да си продължи нормално.

– Ваксинацията трябва ли да е масова и Вие ще се ваксинирате ли?

– Ваксините, които са вкарани в България не са създадени по правилата на добрата производствена практика. Тяхното поставяне и с тези административни методи за международен ваксинационен паспорт е недопустимо и неетично. Ваксини трябва да има за тези, които искат да си ги сложат. За тях трябва да има информационно съгласие, но налагането на тези неизработени по правилата на медицинското изкуство – продукти за масово приложение е неправилно. Не бих си поставил нито една от ваксините.

Как и кога ще завърши пандемията?

– Когато вирусът премине през съответното число хора. През повечето пандемии като стигне до 70% от хората и затихва.

Ако влезете в парламента за каква промяна ще се борите?

– За спиране на тези безсмислени мерки. С това отваряне и затваряне не стигаме до никъде. Черните новини, които всеки ден се появяват на екрана трябва да приключат. Тази криза показа недостатъците и недъзите на нашата система и това трябва да се промени.

– Смятате ли, че трябва да има реформи в здравната система, ако да – какви?

-Абсолютно! Първият проблем е медицинският труд и неговото заплащане. На второ място трябва да се промени финансирането на здравната система. В момента тя се финансира чрез здравни вноски, които 1 400 000 души не ги плащат. Според мен, трябва да се финансира чрез данъци – това е начинът всеки гражданин да е включен в здравната система. На трето място, да се направи разпределение на болничните заведения и лекарският персонал.

Само те да имат право да работят с държавните средства за здравеопазване. Лекарите и сестрите трябва да получават достойни пари, а не по клинична пътека. В момента, за да си изкараме нашите заплати трябва да правим безсмислени разходи. Трябва да се промени също специализацията на младите лекари.

Защо смятате, че има недостиг на легла в COVID-19 отделенията?

– Има недостиг, защото болничната помощ не функционира. В момента всеки, който се окаже с положителен тест го изпращат в болница. COVID-19 засяга белите дробове и в 90% от случаите се установява възпалителни изменения. Познати като двойна бронхопневмония и го изпращат да се лекува. Това не е усложнение, а е част от COVID-19. В болниците трябва да влизат само хора, които имат нужда от кислород. Останалите трябва да се лекуват вкъщи, защото лечението в болницата е неефективно.

Вие какви съвети давате на ваши пациенти, близки или познати, за това как да се лекуват срещу COVID-19?

– Когато някой има симптоми му казвам, че следващите две седмици трябва да се приготви, че ще бъден болен. Ще има температура, главоболие, отпадналост, болки в мускулите и неразположение. Заболяването протича доста по-трудно и дълго от нещата, които сме свикнали. Вирусът има вълнообразен ход, тоест обостря се, затихва и така се редува. Човек, ако си направи снимка на 8 или 9 ден се намират белодробни проблеми.

Ако има добра дихателна функция няма основание за тревога. Трябва човек да си седи вкъщи, да пие повече течност, да хапва леки течни храни и да получава един аспирин веднъж в денонощието. Може също така да се дава противотемпературно хапче или болкоуспокояващо средство, ако има температура или главоболие.

Ако развие дихателна недостатъчност, трябва да влезе в болница. Вкарването, обаче на всички болни, които имат белодробни изменения в болниците, води до претоварване на системата.

– Доц. Мангъров, защо според Вас така ви нападнаха медиите?

– Не знам какви са причините да се действа по този неадекватен начин, но е факт, че се действа. Виждате тези мерки, които се правят при нас, се правят и в чужбина. Преди два дни немският канцлер затвори с много строги мерки и на следващия ден се отметна от решението. Каза, че е допуснала грешка и се извини на германците. Виждате, че тези спорове у нас се водят и в други страни.

Благодаря Ви за това откровено интервю.

– Благодаря и аз. Всичко най-хубаво ви пожелавам и успехи!

Петя ЖЕКОВА, TRENDY NEWS

11 Коментара

 • Тодорка Жекова, 27 март, 12:36 @ 12:36 Отговори

  Петя Жекова прекрасна си, пожелавам ти много здраве и успехи!

 • Тодорка Жекова, 27 март, 12:38 @ 12:38 Отговори

  Прекрасна си, Петя пожелавам ти много здраве и успехи!

 • Тодорка Жекова, 27 март, 12:41 @ 12:41 Отговори

  Много добър и полезен коментар.

 • Тодорка, 27 март, 12:44 @ 12:44 Отговори

  Много добър коментар.

 • Nikola, 27 март, 12:48 @ 12:48 Отговори

  Shte glasuvam za tebe pich!!

 • Дафина, 27 март, 13:45 @ 13:45 Отговори

  А къде точно да се лекуват болните, които имат нужда от болнично лечение, а болниците са претъпкани? Имате ли решение, професоре ?

 • Г-н Колев, 27 март, 14:40 @ 14:40 Отговори

  Браво за хубавото интервю!

  • Кристиян, 27 март, 16:19 @ 16:19 Отговори

   Много хубаво интервю!!

 • Г-н Колев, 27 март, 14:41 @ 14:41 Отговори

  Браво за хубавото интервю! Успех за напред!

 • Ivelina, 27 март, 16:52 @ 16:52 Отговори

  Чудесно интервю!

 • Вероника, 28 март, 13:17 @ 13:17 Отговори

  Много полезно четиво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *